Няколко сериозни недостатъка във всички японски коли

2016.09.16

 

Въпреки че повечето хора харесват автомобили от всякакви националности, има и доста които имат предпочитания към точно определен произход. Някои харесват Европейски, други Американски, а трети Японски мускулести коли. Цел на тази статия е да поговорим за недостатъците на Японските модели.

Те често се разглеждат като аутсайдерите на автомобилната култура, особено от феновете на по-тузарските Европейски коли. Без съмнение автомобилната сцена в Япония е впечатляваща – там често се представят фамозни модели за каране и дрифт. Философията в Япония се изразява в по-евтини и достъпни модели. Благодарение на филми от типа на Бързи и Яростни акцентиращи върху силно модифицирани японски машини като Toyota Supra, Nissan Skyline GT-R, както и аниме сериите Initial D, феновете на тези автомобили по целия свят се множат от година на година. Те успяват да спечелят вниманието им благодарение на коли като Honda NSX и по-лъскави бюджетни коли от 90-те като Lexus LS400.

Японските суперавтомобили имат много добри страни, но те не ги правят фаворити що се касае до автомобилните стандарти. Японското автомобилостроене все още не може да съперничи достатъчно добре на производители с висока репутация, но пък се справя добре в пазара на икономични модели.

Както всичко на този свят, и колите имат доста недостатъци без значение кой ги произвежда. Японските имат редица такива. Ето някои ужасни пропуска:

1. Обикновена визия и липса на изисканост

Погледнете например колите по-горе. Impreza WRX Sti и Lancer Evo. Те са модерни и екипирани с някои от най-новите технологии, и без съмнение са много качествени автомобили на пътя. Те обаче не са чак толкова изпипани, защото японците винаги пренебрегват тази област. Ще кажете, че тези модели не са предвидени с цел да бъдат комфортни и изискани на първо място, но когато оценяваме цялостното качество на изработка и техните социални и ергономични качества, то определено има какво да се желае.

Дори и „луксозното“ трио Lexus, Acura и Infinity – едни страхотни коли – се чувстват евтини по което и перо да ги сравнявате с водещите Немски модели от Mercedes, BWM и Audi. Със сигурност те са по-луксозни от останалите японски коли, но ако ги сравним с чуждестранните им съперници - изостават.

В бъдеще се очакват нови интересни проекти от Lexus и Infiniti, така че играта може съвсем скоро да се обърне...

2. Момче за всичко; Майстор на нищо

В днешно време сме свидетели на нарастваща доминация на европейските автомобили и постоянни подобрения на американските, особено при Ford. Апогеят на японските коли беше през 90-те, като след това те бавно започнаха да отстъпват лидерството и в началото на 21-век пострадаха от започваща глобална икономическа криза, която обрече на забвение култови модели като Toyota MR2 и много други, които бяха прекратени.

Днес, японските коли са универсални, като не изпъкват в нито една област. Те се опитват да са добри във всички роли едновременно – практичност, спорт, икономичност, ефективност и др. Повечето обаче, с изключение на Honda и Mazda, не могат да постигнат всичко това едновременно. Пример за това е Infinity G37 – луксозното спортно купе прилича повече на GT модел. Той претендира да е луксозен, но в крайна сметка се оказва доста типичен за Нисан модел с усещане за евтина сглобка. Бърз е, и достатъчно спортен, но не е толкова бърз за да съперничи на модели като Audi S5 и Ford Mustang GT.

Що се касае до мотоспорта, японците също започнаха да изостават. Преди време модели на Nissan, Honda и Mitsubishi бяха лидери съответно в Група А, Формула 1 и WRC, докато не започнаха бавно да отпадат от стълбичката на награждаването. В момента, те са бледи сенки на славните коли от миналото.

Днес не се срещат толкова много супер автомобили от Япония по обявите. Те започнаха бавно да отстъпват на модели като Рorsche 991 911 Turbo S или Chevrolet Corvette C7 Z06. Evo X официално е прекратен проект, WRX STi вече не е актуален след излизането на Civic Type R и Focus RS.

3. Някои от моделите са станали прекалено популярни и скъпи.

 

Toyota Supra е добър пример за това, както и Nissan Skyline GT-R R34 и GT-R R35. Те станаха популярни след появяването си във филмите Бързи и Яростни и след силното присъствие в Интернет. Проблемът не се отнася само до японските модели – но феновете никога не са били по-разединени и поляризирани главно поради достъпността на колите и популярността им сред младите, които често се стремят да превърнат икономичните японски возила в модифицирани зверове.

Популярността им в крайна сметка води до повишаване на цените на колите втора ръка – в САЩ например, Mk4 Supra в прилично състояние без модификации, с ръчни скорости и пробег 100,000 км може да струва 90,000 долара /около 80 хиляди ЕВРО/. Това е сериозна сума за кола втора ръка. И какво получавате насреща – сравнително удобна, доста бърза, надеждна кола с поне 326 конски сили и 6-ръчни скорости ... и това е всичко.

Не ни разбирайте погрешно, Supra е страхотна кола, но цените в момента са твърде високи точно заради популярността и. Ако все още мечтаете за Supra, то е добре да знаете, че трябва да приготвите наистина сериозна сума, а в днешно време за същите или по-малко пари може да се намери хубава чисто нова кола. Ето някои предложения:

35,000 EUR или по-малко: Ford Focus RS Mk3

За сума много по-малка от цената на Supra може да се сдобиете с доста добра кола. Въпреки че не е с предно, цената за такъв AWD модел си заслужава. Той има ръчни скорости, достатъчно мощ и бутон ДРИФТ. Други алтернативни предложения са Ford Mustang GT, Chevrolet Camaro SS, и Mercedes A45 AMG.

42,000-55,000 ЕUR: BMW F80 M3

Със сигурност М3 F80 е доста възхваляван, но причините за това са съвсем основателни. Това е един от най-бързите спортни седани на пазара. Въпреки че няма толкова силно чувство за емоция при шофиране спрямо предшествениците си, F80 без съмнение е един от най-добрите автомобили излизали с емблемата BMW. Сходни предложения за тази сума са Cadillac ATS-V и the Audi RS4.

65,000-80,000 EUR: Porsche Cayman GT4

Честно казано, тук почти нямаме аргументи. Cayman GT4 не е толкова „спортна кола“, колкото Porsche 918 Spyder или 911 GT3. Този компактен автомобил е мечта за много ентусиасти и колекционери. Освен потентност и добро представяне на пътя, колата изглежда страхотно. Други добри предложения в този ценови клас са Jaguar F-Type, BMW M4, Mercedes C63 AMG W205, Dodge Hellcat и Cadillac CTS-V.

Но ако сте голeми фенове на Toyota и в частност Supra, не смятаме че подобна сума за втора употреба автомобил е оправдана. Supra е велика кола, но намирането на запазен екземпляр в днешно време е трудна задача.

ФИНАЛНИ МИСЛИ

С това завършваме списъка с недостатъците на японските коли. Все пак и ние харесваме Японските коли, но едва ли ще си купим такава сляпо и без реална оценка на предимствата и недостатъците и. Много от тези коли са страхотни и не струват цяло състояние, въпреки че са далеч от предишната си слава. В сравнение със златните 90-те години на Японското автомобилостроене, днес повечето от моделите са типични икономични европейски коли.  

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.