8 съвета как да продадете по-лесно колата си

2016.06.22

 

Най-лошото нещо за всеки фен на автомобилите, освен кражба на возилото или катастрофа, а да се наложи продажбата му. Въпреки че често след това човек си купува по-хубава, раздялата с обичаната стара кола може да е трудна. Ето няколко съвета какво трябва да направите за да продадете по-лесно една кола:

Направете добри снимки

В никакъв случай не правете снимките с телефон Nokia от 90-те и не ги качвайте с резолюция от типа на 42 х 15 пиксела. Лошите снимки са първото нещо, което може да отблъсне потенциалните купувачи от обявата ви. Изглежда очевидно на пръв поглед, но е забележително колко много хора пренебрегват снимките когато продават колата си.

Няма нужда да имате професионална камера за добри снимки. Повечето съвременни смартфони ще се справят със задачата и ще може да представите возилото по един добър начин. Изкарайте колата на открито пространство с повече място около нея. Правете снимките от различни дистанции и ъгли. Уверете се, че имате много снимки от различни височини – така потенциалните купувачи ще могат да придобият по-реално усещане за автомобила.

Познавайте историята на автомобила

Историята на автомобила е много важна при продажбата. Ако напишете нещо от сорта на „Документирана история на ремонтите от последните 5 години“, вие трябва да сте в състояние да отговорите на евентуални запитвания на купувача и да предоставите повече детайли при инспекцията.

Подобни неща ще направят купувача по-сигурен и по-склонен да купи колата. Покупката на возило от някой, който наистина познава колата си е по-вероятна от покупка от човек без никаква информация за нея. Точно това може да е малката разлика, която да наклони везните към вас още при първия оглед.

Почистете добре колата

Преди продажбата на кола се уверете, че всеки сантиметър от нея е почистен, полиран и лъснат. За купувач няма нищо по-лошо от оглеждането на мръсен и неподдържан автомобил. Мръсната кола не работи във ваша полза, а купувачът може да се откаже точно заради това. От друга страна, прекаленото внимание към почистването може също да предизвика съмнения в купувача – той може да реши, че така вие криете нещо.

Бъдете абсолютно честни

Износването е нормално за всеки автомобил, и никой купувач няма да очаква колата да е така сякаш сега е излязла от фабриката. По тази причина, бъдете абсолютно честни при публикуване на обявата. Ако има ръжда или дефекти по боята, споменете ги. Дори снимайте дефектите и сложете снимките.

Ако нещо е повредено и се нуждае от ремонт, кажете това на купувача, защото вероятността той да го види при огледа е много голяма, а така със сигурност ще се откаже от покупката. Не смятайте, че по този начин ще изгоните потенциални купувачи. Всъщност, реалността е такава, че може дори да увеличите шанса си за продажба. Ако сте описали автомобила детайлно, то интересуващите се купувачи ще са по-склонни да го купят, защото ще знаят предварително какво получават за парите си.

Поставете точната цена

Повечето хора смятат, че определянето на цената на автомобила е лесна задача. Това не е така. Изисква се време в търсене на подобни на вашия автомобил и сравняване на цените на пазара за употребявани модели. По този начин ще получите информация за средната продажна цена спрямо даден пробег и спецификация.

Всеки модел има няколко спецификации, така че трябва да знаете разликите между различните варианти. Поставете по-висока цена ако колата ви се отличава с нещо значимо, и поставете по-ниска цена за да направите обявата си по-атрактивна. Ако автомобилът е рядък на пазара, споменете това в обявата или заглавието за да го отличите от останалите в продажба.

Скъсайте с нея завинаги

Най-трудното нещо е да скъсате с колата завинаги и да спрете да я обичате. Ако искате да я продадете обаче трябва да направите точно това. Моментът в който обявата е публикувана е момента в който вие трябва да приемете, че колата вече не е ваша. Тя е просто средство, което ще ви осигури сума за да си вземете нещо по-добро.

Връзката с колата е опасна, защото можете да станете прекалено избирателни в това на кого да я продадете. Със сигурност няма да е приятно на никой да продаде кола като Corvette на някой 17 годишен, но това е реалността. Трябва да приемете, че автомобилът не е ваш и да го забравите завинаги.

Публикувайте обявата на правилното място

Продаването на кола може да е трудно, но информацията за това къде да публикувате обявата си може да ви помогне много. Най-добре е да пуснете няколко обяви, във различните сайтове за покупко-продажба на автомобили.

Ако колата не е прекалено масова, а някаква по-специална, то може да публикувате обява/тема в специализиран сайт/форум за марката където тя ще бъде видяна от други фенове като вас.

Бъдете твърди в цената

Трудно е човек да каже НЕ, ако насреща му има добра оферта и сума пари /още повече ако е в КЕШ на масата/. Винаги помнете, че ако сте направили задълбочено проучване на пазара и цената ви е разумна спрямо него, вие не трябва да падате под минималното си ниво. Още повече, ако купувачът е наясно с всеки един детайл за автомобила и вие сте му предоставили цялата необходима информация.

Няма значение колко много купувачът харесва автомобила, той винаги ще иска да смъкне малко от цената. Ще иска намаление за дребни забележки или да смени нещо по колата. Ако смятате, че цената ви е напълно нормална и точна, а съгледвачи не липсват, то със сигурност не е добра идея да падате под минималната си цена и е по-добре да откажете предложението. Ако купувачът не е съгласен, оставате го и чакайте следващия.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.