Какво е 'Overboost'?

2016.12.15

 

Производителите продължават да акцентират върху нещо наречено overboost при представянето на последните си турбо коли. Какво представлява тази система?

В свят на все по-малки и оборудвани с турбокомпресори двигатели, производителите чуха призивите на феновете и решиха да добавят малко готини екстри за да задоволят всички по-запалени. Една от тези функции е наречена Overboost – екстра срещаща се в редица напомпани хечбеци като Ford Fiesta ST и VW Golf GTI Clubsport.

Идеята е доста проста, но тя води до значително повишение на линейната мощност при оборудваните с турбо коли. Чрез програмиране на ECU-то на автомобила, турбокомпресорът се настройва за по-бързо форсиране на въздух в цилиндрите. В случая на новия Golf GTI Clubsport, мощността нараства от 261 на 286 коня в рамките на 10 секунден прозорец. Това е перфектно за бързо изпреварване с помощта на допълнителната мощност от двигателя, както и при преминаване през бързи завои в състезания.

Според VW, функцията действа ограничено време с цел поддържане на нисък разход на гориво и подобрение на представянето без нужда от модифициране на компонентите на двигателя за да издържат на постоянно по-високо налягане. Но в overboost има и някои маркетингови трикове.

Малкия изблик на допълнителна мощност поставя Clubsport доста близо до Golf R, който е с мощност 300 коня. Следователно, има логика за запазване на стандартната мощност от 261 коня, защото в противен случай този модел и Golf R няма да се различават много, а клиентите ще се замислят дали по-скъпия R си заслужава парите.

Въпреки че Overboost не води до по-добро представяне през цялото време, добре е да знаем, че производителите все още ги е грижа за това какво мислят феновете. Във времена, в които емисиите и малките двигатели играят все по-голяма роля, изглежда че не всичко за високо-мощните автомобили е загубено.

 

Източник: Car Throttle

 

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.