Audi

6 страхотни модела на Audi с петцилиндрови двигатели

2016.09.02

 

Пет цилиндровия двигател на Audi навърши 40 години. Нека да го почетем като разгледаме някои от най-добрите модели на компанията с подобен двигател.

100

Преди 40 години, Audi монтира петцилиндров двигател в нещо типично за 70-те като визия и цвят. Това е втората генерация Audi100 и въпреки че е най-малко вълнуващата кола в списъка, тя е най-значимата. С използването на 2.1-литровия двигател, Audi създаде първата серийна кола в света включваща 5 цилиндъра в редица под капака. Този двигател можеше и никога да не се появи. Идеята е била да се ползват 6 цилиндъра, но поради ограничения в пространството компанията дава живот на един необичаен двигател с мощност 132 к.с.

Sport quattro S1 E2

Вероятно най-фамозното от всички Audi с пет цилиндъра. То участва в рали серии, а всичко започва с Audi Quattro през 1980. Огнедишащото чудовище от Инголщад достига своя апогей през 1985 именно с S1 E2. Всички Quattro от 1980г са включвали турбо, но S1 от група В със своите 2.1 литра работен обем и 5 цилиндъра е най-потентния от всички защото разполага с цели 500 коня. Освен това, колата звучи невероятно...

Sport quattro

Вече видяхме най-доброто Quatrro за надпревари, така че сега да погледнем и неговата „нормална“ версия. Това е точно Sport Quatrro. Конструирано е с цел да покрие изискванията на Група В, затова са произведени само около 200 бройки. Вследствие на това, този автомобил вече струва над 400,000 евро като намирането му изобщо не е лесно.

Въпреки че този модел не е бърз колкото рали версията, спортното quattro е все така невероятно бързо. Разполага с 302 коня и странна визия, къса база и ускорение до 100 за под 5 секунди. Това е бързо дори и в днешно време, а през 80-те Quattro можеше да съперничи и на много суперколи.

90 IMSA GTO

Quattro привлече голяма част от вниманието в мотоспорта през 80-те, но не бива да забравяме невероятното IMSA. То се води Audi 90, но само на хартия, защото моделът се отличава с широки арки, тръбна конструкция на шасито и 2.2 литров петцилиндров двитател в редица, с огромно турбо монтирано отпред. Всичко това води до скандалните 710 коня за автомобил тежащ едва 1200 кг.

IMSA печели редица стартове, а Audi взема второто място в Северно Американските серии през сезон 1989. Това за съжаление се оказва и единствената година в състезанията, тъй като компанията решава да се фокусира върху DTM.

 

 

RS2

Първото Audi с табелка RS е доста уникално, защото RS2 Avant е резултат от любопитно сътрудничество между Порше и Инголщад. Очакването и спирачната система са почти изцяло разработка на Порше. Двигателят, както може да предположите, е 5-цилиндров на Ауди. Агрегатът с работен обем 2.2 литра осигурява 311 к.с и ускорение от 0 до 100 км/ч за само 4.8 секунди.

Порше се нагърбва и със сглобяването, което се извършва във фабриката в Зуфенхаусен – място оказало се свободно след като компанията прекратява съвместния си проект с Mercedes - 500E.

TT RS

От 1994 се пренасяме в наши дни. Страхотно е да видим, че Audi все още разчита на своя 5-цилиндров агрегат. И докато автомобилните медии все още чакат за да се докоснат до последната версия на TT RS, колата несъмнено изглежда доста обещаваща. Тя включва новия 2.5 литров двигател с турбо, осигуряващ 400 коня и ускорение до 100 км/ч за потресаващите 3.7 секунди, което е съпоставимо с доста екзотични суперавтомобили.

Кое от тези шест страхотни Audi-та е ваш фаворит? Дали не сме пропуснали някое страхотно петцилиндрово Audi? Споделете мислите си в раздела за коментари или във Фейсбук.

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.