4 заблуждаващи твърдения от почти всяко автомобилно ТВ шоу

2015.11.10

Телевизионните шоута са направени за забавление, затова не бива да приемаме всичко казано в тях за чиста монета. В противен случай живота ни може да стане по-труден.

Нека първо да изясним един въпрос. Реалити шоутата не са „реални“ - можем да твърдим това поради ред причини. Първо, доста хора имали досег с подобни шоута заявяват, че те почти винаги изкривяват реалността. На второ място, самите ние може да твърдим същото защото познаваме автомобилния бизнес.

Разбира се, че понякога може да отидете на търг със скромна сума и в крайна сметка да се върнете със страхотна кола, но това е по-скоро изключение. Знаем, че много фенове на автомобилите могат и да ремонтират някои неща по колите си, но нищо повече от това. Само защото една бройка 1970 Plymouth Hemi ‘Cuda се продава на търг в телевизионен аукцион за 350 хиляди долара не значи, че вие ще продадете стара Barracuda 1972 за 100 хиляди.

Повечето хора са наясно, че светът на автомобилите е по-различен от този, който виждаме по телевизията. Преди няколко седмици говорихме за това как Top Gear подвеждат зрителите си по някои въпроси, като например Американските перформанс автомобили. Сега ще осветлим още четири неща по които ТВ шоутата заблуждават:

1. Купуване на коли на половин цена

От всички грехове присъщи на телевизията, това е може би най-големия. По принцип не е невъзможно да купите такава кола, но това може да стане единствено след доста време прекарано в търсене и проучване – трябва да се занимавате професионално с това, а да не ви е хоби. Това не значи, че не трябва да предлагате много по-ниска оферта за даден автомобил – това е нормална част от бизнеса. Но само и единствено опитът може да ви насочи кога и колко да предложите – в противен случай ще загубите вашето си, както и времето на търговеца, а това не е добре и за двете страни.

Много хора просто търсят кола, но нямат никакви задълбочени познания в областта – те често могат да пропуснат добра сделка или път да се набутат с голяма сума за някоя трошка. Тези хора често се дразнят, ако откажете да понижите цената, защото по презумция си мислят, че това е нормално – всичко обаче зависи от конкретния автомобил. Ето един съвет - ако искате да направите добра сделка правете точно противоположното на това, което съветва телевизията.

2. Продаване на коли на двойна цена

След купуването е време да обърнем поглед към един друг тип мечтатели – тези които си мислят, че ще спечелят огромна сума от продажбата на автомобила си. Няма нищо лошо в това всеки да се стреми да извлече някаква полза, но следването на съветите от телевизията няма да помогне изобщо – особено при аукциони на живо, които често се превръщат в спектакъл на безумието.

Правило в икономиката, както и в автомобилния бизнес, е че нещо струва точно толкова, колкото купувача е готов да плати за него. Сложете един човек на такъв търг, дайте му една сума и питие, и ще видите, че той ще похарчи повече от разумното за един автомобил. За жалост, това се случва само по телевизията и в реалния живот хората действат много по-разумно. За това – шансът да продадете нещо с огромна печалба е направо нищожен.

3. Всеки може да поправя колата си

Това е нещо, което истинските механици ще адмирират, защото по този начин хората им създават повече работа след като виждат нещо по телевизията и прецакват колите си. Същото нещо се случва и при гледане на видеа в YouTube или четене на статии в някои блог – разделите „как да“ не винаги помагат, а често вредят на обикновения потребител. Всичко започва като една безобидна идея – нещо видяно по телевизията да се превърне в реалност. Въпреки че обикновеният човек няма нужните задълбочени познания той решава да се нагърби и започва да човърка сам колата си – защото в противен случай е прекалено скъпо.

След определено време двигателят започва да не работи както трябва – тогава ентусиастът открива, че частта не е била качествена или пък не е била поставена както трябва. Резултатът може да бъде сериозна сума за ремонт – много по-голяма от цената на извършеното подобрение. Резултатът от непознаване на материята и един лош съвет може да коства 1000 и дори 2000лв ... а всичко започва толкова безобидно – с гледане на едно ТВ предаване.

4. За да правите пари не се изисква нищо

Купуването на кола за 1000 лв., подобряването и, и продажбата и за 2000 лв. е нещо напълно реално и постижимо. Вие обаче влагате пари и време, правите застраховка и имате други разходи – регистрация, гориво, части и др. Време е да се замислите – заслужават ли си всичките тези усилия за незначителна сума в плюс, когато дръпнете чертата. Оставяме настрана насладата от постигнатото, но ако наистина искате да правите пари то вие задължително трябва да имате понятие от бизнес процесите.

Ако решите да отворите малък магазин ще имате постоянни месечни разходи – наем, електричество и др. Имате данъци, застраховки и други. Само защото сте видели хора по телевизията, които пият бира и правят пари от автомобили, не значи че и вие ще успеете. Преди да решите да напуснете нормалната си работа и да купувате и продавате коли се уверете, че напълно съзнавате плюсовете и минусите от това си начинание – по телевизията нещата се случват много по-лесно от реалния живот.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.