Топ 7 автомобила украсени с надпис RS

2016.11.21

 

Означението RS е запазена марка за елитни перформанс автомобили, а табелката е срещана при много легендарни машини от историята. Ето някои от най-страхотните модели!

RS – обикновено съкращение на ‘rally sport’ или ‘racing sport’ – е знак който не бива да се слага с лека ръка на всеки един модел. Ford, Audi и Porsche го ползват за най-напомпаните си модели – фокусирани върху представянето шосейни автомобили. RS е в силна връзка и с хомогелацията и пистовите автомобили. Нека да видим някои от най-добрите представители на RS автомобилите:

Ford RS200

През 80-те години се появяват много шосейни автомобили заради изискванията на шампионатите – хомололацията. Най-впечатляващите от тях излизат от Група В на Рали шампионата. Lancia, Audi и Peugeot пускат най-страхотните одобрени за градски условия автомобили през техните Рали програми. Ford също ползва този канал през 1984 година за да представи RS200.

Трябвало е да се построят 200 рали автомобила за нормални пътища за да бъдат покрити изискванията. По тази причина Ford пуска точно 200 автомобила със средно разположен двигател и задвижване на четирите колела. Те имат къса база и двойно независимо окачване. RS200 е невероятно пъргав автомобил по горските пътища на Скандинавия и прашните склонове на Португалия. Двигателят му е 1.8-литров с турбо – от Cosworth.

В състезателни условия, малкият Ford успява да изстиска 450 к.с, а теглото му е само около 1 тон. Градските автомобили разполагат с по-малка мощност – около 250 коня. За жалост, RS200 е замесен във фатален инцидент в Португалия, който слага край на щурата група В в ралито. Това е сериозен удар за инженерите на Форд и плановите им за създаване на RS200 Evo с мощност от внушителните 815 коня.

Audi RS2

Дължим на този модел голямо признание. Това беше първото Audi с бадж RS, като то положи основите на успешната серия от модели на немците в този клас. Разполага с пет цилиндъра и е проектирано като съвместна идея между Audi и Porsche. Базирано е на Audi 80 Avant, но двигателят му е от Porsche – 2.2 литров 20V с пет цилиндъра в редица. Към това трябва да добавим и шест-степенна ръчна скоростна кутия. RS2 разполага с 311 конски сили извлечени от този доста малък двигател на Porsche. Причината за това се крие в по-големия турбокомпресор ползван за RS2, интеркулер и инжектори на гориво за увеличен приток.

Нови разпределителни валове и система за индукция, плюс спортна изпускателна система раздалечават доста RS2 от своя прародител, но го превръщат в истинска перформанс легенда на 90-те години. Произвежда се в същата фабрика като Porsche 959. Моделът е способен да ускори до 100 за 4.8 секунди и да достигне скорост от 267 км/ч. Произведени са много малко бройки. Например за пазарите с десен волан излизат само 180 автомобила. Това прави RS2 изключително скъп и рядък модел.

Chevrolet Camaro RS LT

330bhp от 3.6л V6 прави този автомобил много желан спортен модел. Успява да спринтира от 0 до 100 км/ч за 5.1 секунди. LT се отличава с много по-лека предна част отколкото своя братовчед – V8 SS.

Има шест ръчни скорости и окачване изцяло от алуминиеви компоненти. Този Camaro побеждава много Mustang V6 модели на пистата и на пътя. Въпреки че RS пакета не е нищо особено тук, LT e все така супер автомобил, който не бива да се подценява.

Porsche 911 991 GT3 RS

Имайки в предвид легендарния статус на 997 GT3 RS – автомобил който се превърна в тотален хит още при пускането си – последната версия нямаше право на грешка. Представена е през 2015 година и е базирана на 911 Turbo. Стандартният 3.8 двигател с шест цилиндъра е заменен с 4-литров доставящ 500 коня и способен да развие 8700 оборота в минута.

Връщайки Porsche автомобилите към своите спортни корени, GT3 RS е добре дошъл хардкор модел в ера на позьорски Turbo и Carrera кабриолети. Представлява най-близкия модел до GT3 за състезанията, като разликите са единствено в по-мекото окачване и липсата на гуми тип сликове.

Jaguar XKR-S GT

150,000 Euro за Jag XK беше много висока цена за времето си , но това хардкор спортно купе на практика отвори вратите за SVR генерацията. XKR-S GT се отличава с много агресивна визия и доста отвори по капака. Има малък преден сплитер и задно крило.

Двигателят е с работен обем 5 литра и V8, като осигурява 542 к.с. Производителят е премахнал ненужните задни седалки и е поставил ролбар, превръщайки GT в един наистина типичен пистов автомобил. Той успява да завърти обиколка на Нюрбургринг за 7.40 минути изпреварвайки XK заради допълнителното притискане от задното крило.

Ford Focus RS500

Укротяването на 345 коня и насочването на въртящия момент към четирите колела винаги е било предизвикателство за Focus втора генерация. Това специално издание обаче се справя доста добре и се превръща в най-желания хеч на пазара. Произведени са само 500 бройки, а матирано черния RS500 разполага само с 45 коня повече от стандартния Focus RS изстискани след намеса в главния компютър и подобрения по индукцията. RS500 има лимит от 8000 оборота и същата мощност като MkIII RS от своя малък 2.5 литров двигател с пет цилиндъра.

Въпреки че RS500 не разполага със специален режим за дрифт, суперхечът вече се е превърнал в култов модел сред ентусиастите и неговата цена постоянно расте.

Renault Megane RS 275 Trophy-R

Вероятно един от най-добрите автомобили с предно задвижване. 275 Trophy се превръща в хит още при пускането си през 2015 година. Renault винаги са пускали добри хечбеци, но този е нещо още по-специално. 275 побеждава много суперавтомобили в различни тестове – на различни терени и при различни климатични условия.

Ползва турбодвигател с работен обем от 2 литра, четири цилиндъра произвеждащи 271 к.с. Megane може да ускори до 100 за 6 секунди, а прекрасно проектираната система LSD отличава Trophy от конкурентите. Renault дори държаха рекорда за FWD автомобил на пистата Нюрбургринг – 7 минути и 54 секунди. В момента обаче постижението е подобрено от суперхечове с много по-мощни двигатели. Редакторът на Cat Throttle поставя Megane директно срещу Subaru WRX STI, като френската кола губи единствено заради своето по-подходящо за писта окачване. Въпреки това Megane се представя на ниво като динамика спрямо своите Японски събратя.

 

В света на автомобилите се срещат още много RS модели. Класики като Sierra RS Cosworth без съмнение също заслужават да бъдат споменати. За жалост в съвременната индустрия надписът RS се поставя доста по-лесно от преди. Въпреки това, все още автомобил RS се счита за елитен. Надяваме се, че това ще продължи и в бъдеще. 

 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.