Изпускателните системи и как да повишим ефективността

2015.06.10

Ако смятате, че по-голяма изпускателна система автоматически значи по-голяма мощност, то вие сте се заблудили. Ето повече информация за връзката между изпускателната система на автомобила и мощността.

Няма нищо лошо в това да изберете изпускател базирайки се на външния вид или звука от него, но разбира се крайната цел е да увеличите ефективността. Затова ще разделим нещата на 4 по-малки раздела.

1.Кои са частите на изпускателната система?

 

Изпускателен колектор

Първата контактна точка на отработените газове и една от най-често модифицираните. Идеята обикновено е да се увеличи диаметъра на изпускателните тръби и на пропускливостта чрез оптимизиране на отработените импулси до нужното ниво.

Катализатор

Устройство за преобразуване на вредните NOx, CO и неизгорели въглеводороди до много по-безопасните N2, O2, CO2 и H2O.

Тръби

Нужни са тръби за отвеждане на изгорелите газове в задната част на автомобила. В противен случай купето би се напълнило с вредни емисии.

Резонатор

Незадължителен елемент, но често присъства с цел снишаване на нивото на шума. Действа на принципа на елиминиране на специфични звукови честоти.

Заглушител

Съществуват много различни типове, но главната им цел е елиминиране на шума. Те действат като пренасочват въздушния поток по време на преминаване през тръбите и прекарването му през порести тръби с шумоизолиращ материал, докато накрая газовете излизат през ауспуха.

 

2.Защо трябва да ъпдгрейднете изпускателната система?

 

Скоростта на извеждане на газовете е ключова за ефективността. Съществува следната зависимост – при ниски обороти количеството на газове е по-ниско, съответно и скоростта. За да увеличите скоростта ви трябва по-малък диаметър, което от своя страна би довело до неефективност при високи обороти. Изпускателната система е по-ефективна когато се постигне „пулсиране „ на отработените газове – високо следвано от ниско налягане. Ниската зона помага за повишаване на ефективността на буталата, тъй като те имат по-малка работа за вършене. Оптималната позиция е при максимално висока скорост на отработените газове и най-ниско ниво на съпротивление. Идеята е повишаване на диаметъра при повишаване нивото на отработените газове. Така се постига по-оптимален въздушен поток.

 

3.Тестове при ъпгрейд на Интегра

 

Тествана е Интегра с модифициран изпускател с вътрешен диаметър от 2.25 инча, спрямо стандартен такъв с диаметър 1.8 инча. Според резултатите, при стоковия изпускател оптималната работа е при ниски обороти, докато новия изпускател се представя по-добре при високи обороти – 3% разлика. Най-добро представяне при 2.25 инча диаметър имаме при обороти между 5000 и 6000

 

4.Предимства и недостатъци

 

Предимства:

  • Топлината е енергия. Целта е запазването на колкото се може повече топлина и съответно енергия. За това в мото спорта и Формула 1 се ползват много тесни изпускателни системи – за да не се дава възможност за загуба на топлина.
  • Горещината влияе негативно на притока на кислород  -Ако двигателят ви е супер горещ, то това ще увеличи и температурата на въздуха. Оттам той ще бъде по-малко наситен и с по-малко ниво на кислород. Модификацията на изпускателната система ще доведе до снишаване на температурата и отвеждането и извън автомобила.
  • Охлаждането на системата би забавило скоростта на въздушния поток. Поддържането на високи температури в изпускателя ще поддържа скоростта и притока на въздух.

Недостатъци:

  • Модифицирането на системата може до доведе до нарушаване на гаранцията. Това не значи, че нещо задължително ще се повреди, а просто че производителя не гарантира оптимална издръжливост при много високи температури. В краткосрочен период, например за мотоспорт, няма да усетите негативни последствия, но ако говорим за ежедневието – то трябва да се позамислите дали ползите си заслужават.  

 

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.