Какво причинява пламъците излизащи от ауспуха на колата?

2016.12.16

 

Избухващите пламъци от ауспуха могат да накарат всеки фен на автомобилите да се усмихне доволно, но как всъщност се получават те?

Изблиците на пламъци обикновено се свързват с всякакво запалване случващо се извън цилиндрите на двигателя. Резултатът е шумна, неконтролируема експлозия настъпваща нагоре в смукателния колектор или при отработените газове през ауспуха. От инженерна гледна точка, и двата типа горене извън цилиндрите представляват някаква форма на термална неефективност, при която се губи енергия вместо тя да се използва за движение на буталото и завъртане на коляновия вал.

Но горящите ауспуси са на почит на всяка среща на автомобилни маниаци. Те станаха доста популярни и са неизменна част от автомобилите от десетилетия, така че нека да ги разгледаме в детайли. Как се случва това неефективно горене:

Когато горенето се получава горе в смукателния колектор се използва термина 'Backfire'. Това е горене срещащо се при двигатели с лош тайминг. Ако входящия клапан остане отворен за определено време така че искрата да възпламени въздушно/горивната смес, изгарянето не е ограничено до нормално затворен цилиндър, а се разпростира нагоре по всмукателния колектор на двигателя. Това не само намалява компресията в цилиндрите, но самото горене изчерпва кислорода в системата и допълнително подхранва горенето по-нагоре в колектора.

Процесът ще се случи единствено при лоша настройка на клапаните, много по-различна от тази при автомобил излязъл от фабриката. Това може да настъпи при неправилна настройка, при неоптимално поставен разпределителен вал или дистрибуторна капачка. При всички тези ситуации се създава искра в грешния цилиндър, такъв който може да е с отворен клапан.

Освен това, ако има някакво смущение при отварянето на клапана и преместването на буталото нагоре, буталото ще срещне клапана и може да го повреди. Този повреден или огънат клапан може да причини въздушен джоб обратно до всмукателния колектор, постигайки същия ефект като отворен вентил.

Пламъците във всмукателния колектор са най-често срещани при двигатели с карбуратор при които цялата смес въздух / гориво се насочва единствено нагоре по протежението на цилиндъра, следователно възпламеняване извън желаната зона е доста лесно за възникване. При двигателите с инжектиране на гориво, проблемът Backfire е много по-малък защото всмукателния колектор е пълен единствено с въздух, а не с въздух и гориво както при карбураторите. Всичко това драстично намалява потенциалните възпламенявания при инжекционните двигатели и ефекта backfire.

Във времена на доминация на впръскването с инжекция, обикновено терминът backfire се свързва с пламъци и трясъци от ауспуха. Технически обаче се нарича 'afterfire' или вторичен огън. Феноменът се причинява от свръх богата въздушно-горивна смес, при което неизгореното гориво се възпламенява надолу по изпускателната система, причинявайки силен гръм и дори пламъци излизащи от ауспуха. Искрата от запалителната свещ може да възпламени само определено количество от сместа, следователно излишното гориво се извежда извън цилиндрите.

Излишъкът от гориво може да се възпламени навсякъде в изпускателната система, нуждаейки се единствено от добър приход на кислород и достатъчно висока температура на сместа за горене. Катализаторите правят всичко възможно да погълнат излишното гориво, но ефективността им намалява драстично ако горивото постоянно преминава през катализатора или изгаря извън цилиндрите.

Още една причина за пламъци може да е забавяне на запалването, често проявяващо се като система за антилаг. Това се случва когато времето на запалване леко се променя за да се случи по-късно в цикъла на работа на двигателя. Вместо искрата да възникне когато буталото достигне горната мъртва точка, искрата закъснява леко докато буталото вече е започнало реципрочното движение надолу. Изгарянето все още се случва когато буталото се движи надолу, но резултата е, че част сместа гориво / въздух излиза през отворения клапан, получавайки се пламъци.

Пламъците, независимо къде се срещат и дали са преднамерени или спонтанни, водят до потенциално впечатляващи резултати. Възможни са нарушения във всмукателния колектор или катализатора, но пламъците може да стоплят сърцето на всеки запален по автомобилите фен. Вътрешното горене е за предпочитане, но винаги ще има хора, които целят отчаяно външно горене и пламъци от ауспуха.

 

Източник: Car Throttle

 

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.