Какво представлява V двигателя и какви ползи носи?

2016.07.15

 

Използван за първи път от Ferrari в началото на 80-те години, V формацията е възродена и в съвременните перформанс модели като Mercedes-AMG GT и Porsche Panamera. Какво представлява всъщност този V двигател и какви ползи носи за турбото?

Среща се в чисто новото Porsche Panamera – този V двигател има изпускателни отвори сочещи навътре – в обратна посока спрямо стандартните агрегати. Отворите сочат към централната линия на двигателния блок, а турбокомпресорите са поставени между двете редици цилиндри. Това означава, че турботата са много по-близко до мястото където се случва горенето, за разлика от нормален двигател където те са монтирани от другата страна на двигателния блок. Какъв е смисълът от тази конфигурация? Нека да разделим нещата на отделни части:

1. Топлина

Турбогенераторите се захранват от изгорелите газове от двигателя и следователно те разчитат силно на притока на газове с висока скорост. Когато температурата на изпускания газ спада, скоростта също спада заради пониженото налягане, което намалява и ефективността на турбокомпресора. Затова като правило се налага следното – компресорът е добре да е монтиран на място с висока температура. Повечето компоненти в колата обикновено изискват охлаждане, затова турбокомпресорът трябва да се постави в позиция която не нарушава охлаждането на останалите компоненти. За да се постигне това обикновено се ползват допълнителни тръби, но формацията V премахва тази необходимост.

По-късата дистанция до турбото означава, че количеството на загубени отработени газове ще е минимално. Каталитичните конвертори (обикновено под колата) също са позиционирани в V двигателя, тъй като те работят най-добре при висока температура. Високата температура между банките на цилиндрите позволява на турбогенераторите и катализатора на увеличат своята ефективност в сравнение с конвенционалните двигатели.

2. Размер

По правило, колкото по-малък е двигателя при по-висока мощност, толкова по-добре. Производителите се опитват да намалят до минимум разходите, а компании като BMW дори проектират един двигателен блок ползван за много модели коли с малки модификации и незначителни разлики между тях. Компактният пакет на V конфигурацията позволява на двигателя лесно да се трансплантира от едно на друго шаси. Това позволява на производителите лесно да го монтират в много различни модели от гамата си.

По-малък размер води и до по-лесен контрол върху двигателя. Вместо турбогенератори и други компоненти да стоят отстрани на двигателния блок, V конфигурацията позволява създаването на много по-компактни и предвидими двигатели с по-малки вибрации при работа.

3. Контрол върху турбогонераторите

След като турбото стои много по-близо до отворите, контролът върху турбогенераторите може да бъде много по остър. Двигатели ориентирани във формация V имат ред на запалването, който може да причини нерегулярност на работата на системата.

За да се справят с този проблем при стандартните турбогенератори се ползват доста допълнителни тръби с цел правене на ротационната скорост много по-предвидима и контролируема. След като турбогенераторите и основата на двигателя са много по-близо, контролът и отзивчивостта на педала на газта са по-остри, което води до цялостно подобрение в контролирането на колата.

V разположението става все по-популярно в последно време. AMG произведоха 4-литров V8 за AMG GT, C63 и скоро за E63. Двигателят има двойно турбо, подобно на ползвания от Porsche агрегат за Panamera. Турбогенераторите са се променили от дните на Ferrari F40. В момента те почти не се усещат при настъпване на газта и работят в пълен синхрон с останалите компоненти. Ползването на V двигатели е път към още „по-невидими“ компресори, като няма да бъде далеч времето когато повечето двигатели ще ползват именно конфигурация V с турбо.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.