6 прекрасни коли, които почти никой не пожела да купи

2016.08.09

 

Като фенове на автомобилите ние сме наистина щастливи, че производителите от време на време правят страхотни модели, а не само стандартни градски коли. За жалост, много от тези модели не се купуват и търсят на пазара, което ни кара да не сме много оптимистично настроени за нови генерации. Ето няколко страхотни, но малко успешни коли:

Alfa Romeo 164 Q4

Ако си мислите за четириврата Alfa Romeo, най-вероятно се сещате за страхотен и удобен интериор. Alfa Romeo 164 беше точно това, но през 1993 година тя стана още по-добра, след като компанията представи вариант Q4 – екипиран със система за задвижване на четирите колела и 3-литров V6 двигател с мощност 224 коня.

Колата имаше страхотно представяне на пътя – спринтираше до 100 км/ч за седем секунди, а максималната и скорост беше 246 км/ч. Това беше невероятно за началото на 90-те, но Alfa не успя да капитализира потенциала на колата заради лошата надеждност и обслужване извън Италия. Точно заради това, са продадени едва 1484 бройки от 164 в Щатите, а от тях единици са във вариант Q4.

Volkswagen Phaeton

Сигурно смятате, че няма начин VW Phaeton да се счита за страхотна кола, но тези от вас по-навътре в материята може би смятат Phaeton за едно бижу. Под изтънчената и зла усмивка, Volkswagen предоставя възможност за избор на би-турбо 5.0-литров V10 двигател с мощност 310 коня. Мислите че 310 коня са нищо особено? Ами страхотния въртящ момент от 746Nm? Този невероятен дизелов агрегат е пропилян талант, тъй като по света се продават много малко бройки от Volkswagen Phaeton.

Renault Alpine GTA

GTA е една от най-добрите коли излизали някога от притежаваната от французите Alpine. Сърцето и е отзад – 2.5 литров турбо двигател с V6, който осигурява 195 конски сили на GTA. Това не звучи много, но все пак говорим за изцяло спортна кола.

Alpine GTA се продава доста добре на родна земя, но проблемите и са навсякъде извън Франция. Във Великобритания се смята, че продажбите са броени единици, докато в САЩ сделката за дистрибуция пропада в последния момент. Интересът към този тип автомобили нараства едва в последните години, но за жалост няма как да видим повече Alpine по пътищата.

Merkur XR4Ti

Доста американски фенове на Ford искаха да получат достъп до возилата правени за Европа. Комбинацията от малки размери и двигатели с голяма мощност беше интересна за всички от другата страна на океана. През 1985 година, желанията на феновете отчасти се сбъднаха с появата на Mercur XR4Ti.

Това беше на практика Ford Sierra с нова емблема за Америка. Автомобилът е екипиран с 2.3-литров турбо двигател с четири цилиндъра и мощност от 172 к.с, както и ръчни скорости. Въпреки призивите за пускане на подобни коли на пазара в САЩ, високите цени ги направиха малко атрактивни за Американските потребители, в резултат на което едва два европейски Форда успяха да преминат от другата страна на океана.
 

Pontiac GTO (Gen 4)

Подобно на Merkur, молитвите на ентусиастите отново получиха отговор – този път във формата на Pontiac GTO. В началото на 21 век в Щатите се съживиха доста класически модели, а след това беше време и за завръщането на GTO.

През 2004 година GTO се прероди. Моделът разполагаше с LS1 двигател с мощност 345 коня, а по-късно и с LS2 за 394 к.с. Очакваше се, че GTO ще привлече много ентусиасти, но това странно защо не се случи. Продажбите на GTO се оценяват на около 40,000 бройки, и въпреки че това може да изглежда много на фона на други марки, Mustang (един от конкурентите на GTO) продава 10 пъти повече отколкото GTO за целия му жизнен цикъл.

Cadillac ELR

Cadillac ELR доказва, че хората търсещи хибрид все още имат някакво чувство за стил и наслада при шофиране. Този модел притежава изящна визия и е брилянтен при каране. Той може да се шофира изцяло на електричество, като е подпомаган и от 1.4 литров четирицилиндров бензинов агрегат. Изглежда страхотно и има много малък разход... какво не е на ред? Проблемът е главно в цената. Базовият модел струва цели 75,000 долара в САЩ, което е твърде много за двуврат хибрид. За сравнение, Model S на Tesla струва много по-малко. За три години в производство са продадени само 2413 бройки от ELR.

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.