6 автомобила със странни двигатели

2016.10.05

 

Днешният пазар е изцяло доминиран от малки и средни по-размер коли и двигатели с цел възможно най-ниска цена. Това означава, че вече сме свикнали да виждаме доста скромни двигатели с цилиндри в редица или конфигурация V поместени отпред ... и това е всичко по-интересно.

Все пак през последните години станахме свидетели и на странни неща ... например доста интересни и необичайни двигатели. Не говорим за Ferrari със средно разположен двигател, а за следните шест предложения, които са още по-чудати:


Eunos Cosmo

Повечето коли със странни двигатели използват различна конфигурация на цилиндрите или странно местоположение на двигателя в колата. При Eunos Cosmo различното е друго. Двигателят изобщо няма бутала защото е роторен.

Наличието на роторен двигател не е нещо уникално в света на автомобилите, но Cosmo не е оборудван с два мотора – подобно на RX7 и RX8, а с цели три роторни агрегата. Да, това е единствената кола в света с три роторни двигателя. Cosmo е силно обичан автомобил точно по тази причина, но често се ползва единствено като суап донор за RX7, след което остатъка се бракува.

Saab 900

Saab 900 е още един автомобил, който определено не изглежда чудат и странен. Сигурно предполагате, че той има типичен двигател с четири цилиндъра в редица монтиран отпред, подобно на всяка друга кола от това време? Всъщност нещата са съвсем различни, защото 900 има двигател разположен наопаки.

Двигателят е завъртян на 180 градуса и коляновият вал се озовава до предната част на бронята. Инженерите никога не дават конкретно обяснение защо конфигурацията е точно такава, но причината може би е в по-доброто разпределение на теглото спрямо нормалната позиция. Разположението води до това, че скоростната кутия е монтирана отпред, а веригата е под скоростния лост. Всичко това прави Saab 900 невероятно труден за ремонт.


Bugatti Veyron

Всички знаят за невероятните технологии във Veyron и най-важното – неговия страхотен двигател. Въпреки това много хора все още се озадачават от конфигурацията означена като W16. Дали това всъщност са два V8 двигателя свързани един с друг или пък формата е W?

Всъщност, двигателят на Veyron е много странен поради това, че реално прилича на съвсем нормален V8, но с по две редици цилиндри от всяка страна. Това означава че всяка страна има по 8 цилиндъра. Разположението прави двигателя доста малък, но със страховита мощност.


Chrysler Turbine

Turbine не прилича на никоя друга кола произвеждана до момента. Причината се крие в това, че Turbine е единствената кола оборудвана с газова турбина вместо стандартен двигател.

Представете си изненадата когато през 60-те години някой отваря капака на автомобила и очаква да види вътре Американски V8. Вместо това вижда газова турбина, която може да достигне до 44,500 оборота в минута. Колите са преминали публични тестове, но след това проектът бива прекратен като безперспективен, а повечето от колите са разрушени.


Cizeta V16T

Това всъщност представлява модифицирано Lamborghini Diablo – позабравена суперкола от 90-те години. Cizeta V16T не успява да пробие и да се превърне в успех, а причината за това се крие в щурите инженерни решения. Името определено загатва както се намира под капака. Да, говорим за 16 цилиндъра, които обаче не са ползвани толкова умно колкото немците го правят във Veyron. Този автомобил се отличава с два двигателя V8 прикрепени един към друг и монтирани напречно в задната част на колата. Хубаво е и това, че автомобилът идва с ръчни скорости.


Toyota Previa

Сигурно мислите че нещо толкова банално като Toyota Previa не е възможно да влезе в този списък. Всъщност този автомобил има много по-общи неща с Ferrari, отколкото има Porsche. Previa има двигател разположен в средната част, точно под пода на предните седалки. Автомобилът се предлага в различни конфигурации на 4-цилиндрови двигатели – от 2.2 до 2.4-литрови, а ускорението до 100 км/ч е за главозамайващите 13.2 секунди. Кой каза че колите със средно разположен двигател не може да са практични?

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.