4 грешки при каране на кола със задвижване на четирите колела (AWD)

2016.04.11

AWD автомобилите притежават редица предимства, но не ви правят безгрешни. Ето някои от най-често допусканите грешки при шофиране на такъв автомобил и това как може да ги избегнете.

1. Невъзможност за промяна на техниката на каране

Това е често срещан проблем при шофьори преминали към нов автомобил с задвижване на четирите колела след години шофиране на автомобил със задно задвижване. RWD перформанс колите могат да завиват по-лесно чрез игра с педала на газта – мощността се ползва за завиване на возилото в средата на завоя. Педалът на спирачката може да се отпусне по-рано, това води до поддържане на висока скорост в кривата. Ако колата започне да излиза от идеалната линия, то мощността може да я върне в неутрална позиция.

Тази техника не работи при повечето автомобили със задвижване на четирите колела. Причината за това е много проста: когато настъпите педала в средата на завоя теглото се измества назад, а предницата олеква. Мощността се пренасочва към задните колела, гумите се претоварват и колата недозавива.

В последните години колите с AWD получиха редица подобрения – по-добри шасита, умни трансмисии и модерни електронни системи. По този начин те могат щастливо да презавиват до лимита – например Focus RS, Audio R8 V10 Plus, Lancer Evo X и др). Въпреки това, за повечето AWD коли – включително и R35 GT-R, най-добрият начин за каране на писта е по-дълбоко спиране, ранно завиване, контролиране на спирачката до ейпекса, завиване и рязко връщане на волана след излизане от завоя. По този начин ще може да се постигне максимално бързо връщане на автомобила към задвижване на четирите колела след преразпределението на въртящия момент в завоя.

2. Бърз старт

Бързите стартове са „най-бавни“ при колите със задвижване на четирите колела. Причината се крие в това, че AWD често разполагат с повече сцепление, отколкото мощност. Възможно е да направите добър старт с едно WRX STI с минимално превъртане на гумите. При AWD гумите не са най-слабото звено – именно трансмисията води до по-бавния старт.

Именно затова не се препоръчва тръгване с пълна газ при AWD с ръчни скорости. Все пак, ето няколко съвета за намаление на ефекта за тези, които решат да пробват. Първото нещо е да се уверите, че всичко е добре загрято. След това трябва да натиснете съединителя, вдигнете оборотите до 5000-6000 (в зависимост от колата), бавно приплъзнете съединителя и при 2-3км/ч да го пуснете бързо и плавно. Тази техника жертва съединителя за сметка на трансмисията, но всички знаем кое е по-евтино и лесно да се подмени.

3. Завой с ръчна

Тази грешка е доста очевидна, но много хора обичат да дърпат ръчната на различни събирания с цел да се изфукат, но без да осъзнават вредите които причиняват на трансмисията. Това е лоша идея поради простия факт, че дърпане на ръчната причинява внезапно блокиране на задните колела и огромно напрежение в резултат на промяната на скоростта на въртене между предните и задните гуми.

Двигателят също се бори, опитвайки се да задвижи отново гумите. Вероятно няма да навредите на колата ако случайно и рядко дърпате ръчната, но като цяло това не е добре за колата. В крайна сметка, ако целта е приплъзване на AWD кола по-добре е да ползвате Скандинавския метод.

4. Сцеплението не е безгранично

Маркетинговите отдели позиционират AWD моделите като такива подходящи за „всякакви терени“, за „всякакви климатични условия“ и с „перфектно управление“. В повечето случаи обаче тези твърдения са доста подвеждащи .Няма значение дали карате G63 с традиционен диференциал или нов Ford Kuga с „интелигентна система за контрол на въртящия момент“ - ако нямате подходящи гуми за съответния терен няма да стигнете възможно най-бързо.

В крайна сметка гумите са единственото нещо, което стои между колата и пътя – това често е пренебрегвано от водачите. Доста хора си купуват последен модел SUV за планини, но никога не си купуват подходящи зимни гуми за него, защото били „твърде скъпи“. Страшна логика!

Има голяма група „Интернет експерти“, които твърдят, че коли като Nissan R35 GT-R и Audi RS6 се карат „сами“. Сложните системи за задвижване на всички колела позволяват голямата мощност да се разпределя оптимално, но за да извлечете максималното от возилото вие трябва да привикнете към него. Със сигурност никоя кола не върши цялата работа сама и действията на водача играят огромна роля за представянето на колата на пътя.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.