6 причини да харесваме колите с предно задвижване

2015.10.18

Ако вярвате на всичко, което прочетете онлайн бихте си направили извода, че колите с предно задвижване не струват... това не е съвсем така, защото както всяко нещо и те имат своите предимства и недостатъци. Ако погледнете най-добрите перформанс автомобили, то ще видите, че те най-вероятно са със задно задвижване. Понякога виждаме и модели със задвижване на четирите колела, но те не са толкова разпространени.

Лесно е да заклеймим колите с предно като компромисни и недостатъчно вълнуващи, но ако го направим, то ще се лишим от някои фантастични коли появи се през годините. В тази статия ще защитим точно тях и ще им дадем още един шанс, изтъквайки 6 техни предимства:

1. Вероятно няма да срещнете затруднения по пътя

Повечето съвременни коли с предно задвижване са достатъчно добри и се представят страхотно на магистрала или други пътища. Даже ще е трудно да различите разликата и да осъзнаете, че колата е със предно, а не със задно задвижване. Въртящия момент може да е проблемен за овладяване в самото начало, но след като наберете и вкарате трета и нагоре няма да имате никакви проблеми. Ford Focus ST е един нагледен пример за това как след трета сцеплението и въртящия момент са оптимални и дори твърде добри за един спортен хеч с предно предаване.

2. Добре уточнен диференциал е една от радостите в живота

В днешно време технологията напредна достатъчно, че дори и колите с предно са страхотни и вълнуващи. Има диференциали с ограничено приплъзване, електронни помощни системи, специално проектирани окачвания и още много неща... Съществува голямо разнообразие от възможни вариации на нови технологии и елементи в съвременните автомобили ... и повечето от тях са прекрасни, но нищо не е по-добро от един добър стандартен механичен диференциал.

Съществуват много необикновени продукти. Например Seat Leon Cupra 280 разполага с VAG VAQ, който ползва съединител за разпределение на въртящия момент, действащ почти като половин Haldex при колите със задвижване на четирите колела.

Усещането при завиване някак липсва, но на пистата и при ускорение веднага след излизането от стегнат шикан няма да усетите никакво недозавиване. Автомобили като Megane и новата Honda Civic Type R имат страхотно сцепление на предницата и може да усетите в пълна степен въртящия момент при ускорението.

3. Въртящия момент може да направи волана атрактивен по-специален начин

Тук много хора ще възразят, защото въртящия момент може да доведе до най-разочароващото изживяване на пътя, особено когато колата се опитва да изтръгне волана от ръцете на шофьора. Въпреки това много хора харесват точно тази „борба“ на ръцете с волана...

Целта на всеки фен е да бъде в пълен синхрон с автомобила и да стане едно цяло с него. След като шофьора привикне към колата, той ще е в състояние да и подава точно толкова газ, колкото трябва. Същите принципи важат и за другите елементи при управлението. Ако напипате оптималните точки, то неизбежно ще получите нужното удовлетворение, дори и от на пръв поглед дребни несъвършенства.

4. Идеално обучение за шофиране на предела

Колите със задно задвижване са най-добри, ако наистина търсите поставянето на рекордна обиколка. Ако обаче сте начинаещи в карането на предела, колата със предно е далеч по-подходяща. Ако загубите задницата или пък недозавиете, то корекциите са по-лесни с педала на газта и бързо ще се върнете в идеалната линия.

5. FWD вдъхва увереност

Имали сме късмет да караме някои доста бързи коли, но никога не сме се чувствали по-комфортно от тогава, когато сме зад волана на предно задвижен автомобил. При другите модели винаги трябва да внимаваме повече и да бъдем по-нежни с педала на газта, докато с FWD може да сме по-смели и единствено пълен идиот би катастрофирал...

6. По-бързи са на мокро

BMW M3 е много добра на сухо, но когато пътя се намокри поведението и се променя коренно. Често не намира никакво сцепление, дори и при движение на право. Разбира се, колелата могат да показват същото поведение и при моделите с предно, но там е по-лесно да се управлява момента при загубване на сцепление. Например, на пистата Нюрбургринг при мокри условия, тестерите споделят, че Renaultsport се справя абсолютно брилянтно и разбива конкуренцията тотално.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.