5 често допускани грешки при появяване на писта

2016.09.10

 

Кои са най-честите грешки на които сте били свидетели? Ето какво мисли Джон Маркар – бивш автомобилен инструктор.

1. Появяване с автомобил, който не е подготвен за шофиране по писта

Джон е разубедил доста ентусиасти, които са се надявали да подкарат кола по пистата, без тя да е подготвена за това. Лош избор на гуми, износени спирачни дискове и неподходящо окачване... той е виждал всичко това много често. Колата трябва да е в перфектна форма – не само спирачки и гуми, но също и двигателя. Препоръчително е колата да е получила нови запалителни свещи и масло преди събитието.

2. Шофьорът е облечен неподходящо

Къси гащи и тениска - едно голямо НЕ, що се отнася до шофиране с подобни дрехи на писта. Водачът трябва да е със специални дрехи покриващи добре ръцете и краката му, освен ако той не иска да пострада много сериозно при катастрофа и пръсване на някое стъкло. Наложително е осигуряването и на добри обувки. Сандали и ботуши с остър връх са крайно неподходящи.

3. Излизане на писта с куп боклуци забравени в колата

Колата трябва да е възможно най-лека на пистата с цел максимално добро представяне. Празни бутилки, кутии, дрехи ... всичко излишно трябва да се махне предварително. Изглежда очевидно, но сякаш доста хора пренебрегват влиянието на теглото за представянето.

Нещата вътре могат да навредят доста при катастрофа – когато колата се преобърне те стават потенциално опасни предмети за водача. Някакъв предмет може да заседне и под педала и да попречи при спиране. Да не говорим за това, че излишните неща в купето само разсейват.

4. Грешна позиция на ръцете

Две се най-често срещаните грешни позиции на ръцете – да висят от прозореца или да са облегнати на скоростния лост. При това положение ръцете не държат волана правилно. Правилната позиция на ръцете е на 9 и 3 часа, а ръката може да пуска волана единствено при смяна на предавката. След смяната, човек трябва максимално бързо да постави ръка обратно върху волана. Отпускането върху лоста също е лош навик, който трябва да се изкорени.

5. Човек се притеснява да помоли за помощ

Всеки се мисли за голямата работа, но едва ли знае всичко за автомобилите и шофирането. Човек трябва да не се притеснява да пита и да увеличава знанията си. По този начин той ще се превърне в един по-добър шофьор. Не се притеснявайте и да молите за помощ.

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.