8 коли с малки, но мощни двигатели

2016.02.25

Големите по обем двигатели са на почит от много години и тази тенденция не се очаква да спре скоро. Днес обаче, все повече от всякога започваме да виждаме коли, които са оборудвани с по-малки двигатели, но с такива доставящи достатъчно висока мощност. Ето някои от най-интересните модели до момента:

1. Honda S2000

Honda S2000 държеше титлата за автомобил с най-голяма мощност от атмосферен двигател. Това означава, че S2000 доставяше повече конски сили за литър от всеки друг автомобил за времето си. Ferrari 458 прекъсна това – защото този модел постигна 124.9 конски сили за литър и с това измести S2000 от пиедестала през 2009 година.

Въпреки че беше детронирана, Honda S2000 все още е в челото, благодарение на впечатляващите 240 конски сили от само 2-литров двигател. Това са 120 коня от 1000 кубика, което е постигано от доста малко двигатели в историята.

2. Audi RS3

Audi RS3 е един супер хечбек с прекрасна мощност и комбинация от двигател / изпускател които едва ли някога ще се уморите да слушате. Кое прави нещата още по-добри? Двигателят с работен обем от 2.5 литра, пет цилиндъра и мощност 362 к.с.

Тези числа означават, че RS3 доставя почти 145 к.с. за литър, а ако добавим и модерна технология за задвижване на четирите колела, S Tronic скоростна кутия и други благинки, колата постига ускорение от 0 до 100 за 4.3 секунди и има електронно ограничена максимална скорост от 250 км/ч

3. Nissan Skyline R32 GT-R

Nissan Skyline е познат с потенциала си за тунинг. Конските сили могат спокойно да стигнат четирицифрено число, но тук ще поговорим за началото. R32 GT-R се появи във времена на „Джентълменско“ споразумение между японските производители, ограничаващо максималната мощност на пусканите модели до 276 к.с.

Nissan's R32 GT-R разполага със 106 конски сили на литър работен обем, но това е само на хартия. Според редица собственици, техният R32 е с около 315 конски сили още от фабриката. Получават се 121 коня за литър... не е зле за кола от 90-те!

4. BMW i8

Работният обем на двигателите придобива нови измерения след навлизането на хибридите на пазара. Електрическите мотори изкуствено повишават мощността и това се случва без необходимост от повишаване на работния обем. Ето защо, в случая на BMW i8, ще забравим за предно-монтираните електрически мотори и ще се фокусираме единствено на средно разположения 1.5 литров, три-цилиндров турбо двигател. С толкова малък работен обем, i8 разполага с впечатляващите 227 к.с. – или 151 коня за литър!

5. Mitsubishi Evo X

Следва модел наречен Evo X. При излизането си на пазара, той разполага с 276 конски сили от стандартен 2-литров двигател. През 2014 година, Mitsubishi пусна своята хардкор версия – Evo FQ-440. Най-голямата промяна е в огромното повишаване на мощността на двигателя – до цели 440 к.с. Това осигурява на колата най-голяма относителна мощност – внушителните 220 конски сили за литър.

6. Mercedes CLA 45 AMG

Mercedes CLA е леко странен модел в света на автомобилите. Той не се вписва никъде – представлява странна смесица от характеристики – не е достатъчно голям да се бори с C-класа или 3-та серия, но не е и толкова компактен, че да се сравнява с линията от хечбеци.

Едно нещо е напълно сигурно - CLA 45 AMG е просто един звяр. Той може да не включва прекрасния двигател на Mercedes – 6.2 литров V8, но със своите само 2-литра, двойно турбо и четири цилиндъра осигурява прекрасните 375 к.с. за задвижване на четирите колела. Преизчислено на литър работен обем – 187.5 к.с.

7. Mazda RX-7

Роторните двигатели са напълно различни като дизайн от стандартните, като те винаги се славят с малък работен обем и много висока мощност. RX-7 разполага с едва 1.3 литров агрегат, но той доставя цели 276 конски сили. Получават се 212 к.с за литър.

8. McLaren P1

Разполага с 3.8-литров двигател, който е почти 3 пъти по-голям от някои коли в тази статия. Все пак, този McLaren се слави с един от най-малките двигатели за този клас автомобили.

P1 разполага с 727 конски сили само от бензиновия си двигател, преди да се пусне електрическия мотор. Това е доста внушително, особено на фона на съперниците Porsche 918 и Ferrari LaFerrari, които са оборудвани съответно от 4.6 и 6.3-литров мотор. Въпреки че специфичната мощност на Р1 e едва 191 конски сили за литър, фактът че McLaren са успели да направят толкова малък двигател с такава висока мощност е забележителен.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.