Стари и затлъстели манекени за краш тестове са следващата иновация в Америка

2017.05.17

Гледайки стандартния манекен преди краш тест, компания решава, че той е прекалено слаб и млад за да е представителна извадка за населението в Америка. Затова са разработени две по-стари и тлъсти кукли, които може да тласнат тестовете за безопасност в автомобилостроенето в една съвсем нова насока.

Не само хората, но и куклите / манекени за тестване на колите могат да затлъстеят. Вече 50 годишният стандарт за формата и размера на манекените е изправен пред нови предизвикателства. Въпреки че той представя средните размери и тегло на населението в САЩ, все повече хора затлъстяват, а нацията застарява. Не само в САЩ, но и във всички Западни държави се наблюдава подобна тенденция. Ето защо компания наречена Humanetics представя две напълно нови по характеристики кукли – прототипи. Те може да се използват съвсем скоро в реални тестове за безопасност.

Едната представлява 70 годишна жена с индекс на телесна маса BMI 29, а другата затлъстял мъж в 40-те години с BMI 35. Сензорите са поставени и настроени за запис на всяка реакция на тялото при катастрофа. Доказано е, че съществуват разлики в това как различните тела понасят натоварванията. Например, дебелите хора могат да получат по-малки коремни травми, но са по уязвими в долната част на тялото спрямо средностатистически човек.

Университетът в Калифорния прави проучване през 2013 година, според което дебелите шофьори са изложени на 78% по-висок риск от смърт при катастрофа заради склонността им да се „изхлузват“ надолу под колана.

Що се отнася до старите хора, традиционните предпазни колани могат да им причинят големи наранявания в областта на гърдите. Humanetics намеква за необходимост от нови дизайни на коланите защитаващи по-добре крехките кости.

Възниква въпрос дали новия тип манекени ще бъдат приети от агенциите за безопасност в САЩ и Европа и дали производителите на автомобили ще трябва да се съобразяват с тях. Ако това стане, със сигурност компаниите ще понесат не малки допълнителни разходи...

 

Източник: Car Throttle

 

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.