4WD и AWD – какви са разликите?

2016.09.20

Може да ви изглеждат доста подобни, но всъщност се различават по няколко ключови области.

Поразителен е броя на съкращенията които може да откриете в света на автомобилите, но някои от тях са станали толкова известни, че не се нуждаят от разяснения. Две подобни съкращения са 4WD (задвижване на четирите колела) и AWD (задвижване на всички колела). Въпреки че на пръв поглед двата термина означават едно и също нещо, те са различни и имат различно влияние върху колата в която са сложени.

AWD

Колите със задвижване на всички колела осигуряват въртенето на всички колела по всяко време. За да се постигне това се ползва електронен съединител или диференциал с ограничено приплъзване. С тяхна помощ се постига разлика между ротационните скорости на предната и задната ос, максимално сцепление и управляемост.

За сравнение, нормален автомобил със задвижване на двете колела и отворен диференциал предава мощността винаги по пътя на най-малкото съпротивление – обикновено гумата която се върти свободно и не съдейства за движение на автомобила напред.

Когато се движите по хлъзгава настилка в автомобил с AWD мощността се разпределя чрез комбинация от диференцили и съединители. Най-добрите от тези системи изпращат мощност към всяко колело с помощта на разпределител на въртящия момент като намаляват мощността към колелото с най-малко сцепление. Следователно те създават потенциал за добро поведение на неприятни терени.

Производителите правят коли специално проектирани за офроуд, оборудвайки ги именно с подобни AWD системи. По този начин се постига максимална безопасност и добро поведение на пътя, без нужда от намеса на водача за осигуряване на задвижването на всяко колело.

4WD

Този термин е използван за означаването на автомобил който поддържа включване и изключване на задвижването на колелата при нужда. Тези системи обикновено се прилагат при големи автомобили тип SUV ползвани за офроуд терени, и много рядко за нормални градски коли. С нарастващото разнообразие на SUV от различни производители се увеличава разпространението и на 4WD. Повечето от тези модели са конструирани като автомобили с предно задвижване, но те могат и да задвижат и четирите колела при желание на водача.

При натискане на бутона обикновено системата „заключва“ движението на предните гуми към задните, създавайки равностойно разпределение на въртящия момент между двете оси. По този начин колата е по-способна на офроуд терени, но леко опасна на нормални пътища при които двете оси не трябва да се въртят с една и съща скорост.

При нормално влизане в завой, предните колела трябва да се въртят с по-висока скорост от задните, по същия начин както вътрешните колела трябва да покрият по-малък радиус в сравнение с външните. Ако двете оси за заключени една към друга, то колата лесно ще недозавие в завоя.

Компромисен вариант между двата е наличието на система за задвижване на всички колела със заключващ диференциал. Това означава, че човек може да кара спокойно и безопасно с AWD, но при нужда да заключи разпределението на въртящ момент между осите когато теренът стане тежък. Land Rover са много известни със своите офроуд техники и компанията е пионер от десетилетия. Още един компромис е голямата популярност на системата Haldex за задвижване на четирите колела. Haldex Traction е производител специализиран в „интелигентни системи за задвижване“ които редуват една и две оси при шофиране. Това ги поставя под банера 4WD (въпреки че понякога се листват и като AWD). Тези системи станаха много популярни и се появиха в редица автомобили, от Ford Kuga до VW Golf R.

С дебют в първата генерация Audi TT, хидравлично-механичната система за задвижване на 4-те колела контролира електронно въртящия момент към задницата с цел максимално добро сцепление. Системите Haldex 4WD се поставят в марки като Seat, Skoda and Volvo.

Дори и ако смятате, че задното задвижване е най-доброто за перформанс автомобил, ползите от AWD не бива да се отричат. Някои от най-бързо ускоряващите коли в света са именно с AWD - Porsche 911 Turbo S и Nissan GTR.

А докато 4WD се е свързвало най-често с Renauth Kadjar и фенове на офроуда, в момента технологията се ползва и за доста перформанс модели.

Вече знаете, че AWD и 4WD не са едно и също. Но могат да бъдат... понякога. 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.