BMW

Водната инжекция на Bosch за BMW M4 GTS ще стане масова

2016.09.04

 

В момента технологията е запазена единствено за хардкор модела M4 GTS, но водната инжекция разработена от Bosch се очаква да навлезе и в други типове и модели коли, не само такива от Баварския автомобилен производител.

Въпреки всички интересни неща и елементи по автомобила, в допълнение на скандално високата цена, големите заглавия за BMW M4 GTS в пресата са свързани предимно с водната инжекция под капака. Идеята на пръв поглед е проста – мъгла от вода се впръсква в смукателния колектор, понижавайки температурата в двигателя. Това води до по-висока ефективност, мощност, и в случая на М4 – възможността турбото да осигури скок в мощността до 493 конски сили. Когато е запитан за технологията по-рано през годината, шефът на BMW M, Франк ван Меел остава сдържан в идеята тази система разработена съвместно с Bosch да се ползва в други марки автомобили. Сега обаче, изглежда сякаш тази възможност е поставена на масата и вече се разглежда като опция от различни компании.

Коментирайки пред Autocar, главният продуктов мениджър на Bosch, Фабиана Пиаца, казва: „Пускахме я (водната инжекция) на пазара тъй като по-строгите закони и новите изисквания за тестовете за вредни емисии увеличиха важността на тази технология за автомобилостроенето“.

Системата в М4 се базира на резервоар с вместимост 5 литра, който се обезводнява с аналогична скорост както се изпразва резервоара за гориво по време на агресивно шофиране на писта. При по-нормално шофиране, например в града, Bosch смята, че едно возило може да издържи пробег от 4500 км между зарежданията със специална дестилирана вода. Двигателят би функционирал съвсем нормално и с празен воден резервоар – единствено ще е по-малко ефективен.

Що се отнася до ефективността, смята се, че системата ще доведе до 13% намаление на консумацията на гориво, и 4% намаление на отделяния СО2. Не е зле за нещо толкова просто като резервоар за вода пълнещ се на няколко хиляди км.

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.