F1

7 разочарования през сезон 2015 от Formula 1

2015.10.29

Настоящият сезон не е от най-вълнуващите и има доста неща, които биха могли да се подобрят. Ето какво не ни хареса...

1. Битката е отзад

В началото на новата кампания имаше доста оптимизъм, че друг болид, различен от Мерцедес, ще успее да се бори за титлата. Ferrari се доближиха доста няколко пъти, но почти винаги доминанти бяха Сребърните Стрели – а това е доста отегчително. Един от най-вълнуващите аспекти на мотоспорта са битките за победата, а ние не гледахме много такива през 2015 година. Да се надяваме, че нещата ще се подобрят през следващата година!

2. Бавни болиди

Със сигурност бяха по-бързи от 2014 година, но все пак желаем повече. Липсват ни скоростите познати от миналото, които спират дъха независимо дали гледате на живо или пред малкия екран.

Съвременните болиди от Ф1 се доближават доста като представяне до надпреварата GP2. Последната година беше още по-очевидно, а през тази скоростите леко се вдигнаха. Все пак прогресът е видим и през 2016 можем да очакваме още по-високи скорости.

3. Сложни правила за двигателите

Правилника за използване на захранващите блокове търпи постоянни промени и понякога е доста трудно да разберем както се случва. Двигателят се състои от 6 елемента – двигател с вътрешно горене, MGU-H, MHU-K, турбокомпресор, електронен контролен блок и батерия.

Шофьорите могат да ползват четири единици от всеки елемент на сезон, но ако превишат нормата – следва наказание. В началото се прилагаше правилото на последващи наказания, ако те не могат да се изтърпят в една надпревара. Това за щастие се премахна, но правилникът е все така сложен и неясен.

Първия път, когато се ползва 5-ти елемент пилотът търпи наказание от 10 места. За всеки друг пети компонент пилотът се премества с 5 места назад. Същото се отнася за 6, 7, 8 и т.н. елемент. Теоретично в рамките на един сезон пилот може да бъде преместен с 50 места назад общо. Доста безумно нали!

4. McLaren Honda

Повторният брак между McLaren и Honda предизвика много вълнения сред феновете. Двете марки доминираха кервана в края на 80-те с култови модели, но сезон 2015 е пълна катастрофа.

Проблеми с надеждността, липса на мощност, недобре конструирани шасита и други проблеми оставиха шампионското дуо Фернандо Алонсо / Дженсън Бътън в битката за последните места. Надяваме се, че тимът ще се върне по-силен догодина и McLaren Honda най-накрая ще е в битка за челни позиции. Това ще направи надпреварата още по-вълнуваща и специална.

5. Голяма разлика между първи и последни

През минали сезони сме ставали свидетели на по-малки разлики между първите и последните болиди на решетката. В момента разликата между Mercedes и Manor е около 5 секунди на обиколка, в зависимост от пистата.

Средата на колоната също е доста по-назад от лидерите, а в течение на надпреварата тези коли често биват изпреварвани от пилотите на Mercedes. Защо се случва тази разлика? Най-вече заради липса на финанси и капацитет, но също и заради други неща. Бихме искали да гледаме по-оспорвани надпревари с по-малки разлики – състезания в които да виждаме изненадващи обрати и победители.

6. Финансови проблеми

Тези проблеми не нанасят пряка вреда върху самата надпревара, но вредят на цялостния имидж на спорта и поставят под въпрос много работни места. Наскоро Lotus имаха огромни проблеми /не заради катастрофите на Пастор Малдонадо/ и тимът едва се добра до някои от пистите в календара.

Текущата ситуация не е добра за доста тимове, за феновете и като цяло за Ф1. Как може да се реши проблема? Например чрез по-балансирано разпределение на приходите, но това едва ли ще стане в скоро време...

7. Звука на двигателите

Новият звук от F1 беше посрещнат с доста критика от феновете. По-тихите V6 турбо двигатели се считат за един от най-големите проблеми за спорта. Звукът им се увеличи малко спрямо предходната година и всеки агрегат има специфичен звук – чувството обаче не е същото. FIA анонсира още промени за догодина, които би трябвало да направят колите по-шумни – чрез промени в изпускателя.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.