7-те най-велики суперавтомобила за всички времена

2016.10.10

 

Съвременните суперколи има доста какво да предложат. Ние живеем във вълнуващи времена за автомобилостроенето – много по-добри от началото на века или пък златната ера на Американските мускулести коли– 60-те и 70-те. Станахме свидетели и на възраждане на съвременните суперколи през 80-те, но нищо от това не може да се сравни с новите над 400 к.с двигатели поместени в моделите днес. Подобни коли струват сравнително достъпните 40,000 Евро, а кола от последните 10 години със същата мощност може да се намери наполовина по-евтино. За всички които обичат бързи скорости и висока мощност точно сега е златната ера.

Все пак между старите и новите возила съществува разлика. След прочитане на заглавието сигурно сте помислили, че ще ви говорим изцяло за нови, напомпани автомобили и техните забележителни технологии. Това обаче няма да се случи.

Съвременните возила са забележителни, но голяма част от това се дължи именно на всичките помощни технологии с които те са оборудвани – нещо което старите коли е нямало как да получат в онези времена.

Харесва ни това, че старите модели доставят съвсем различно изживяване на собствениците си спрямо модерните автомобили. Наречете съперничеството дигитално срещу аналогово – всяко има своите предимства и недостатъци, но и двете си заслужават.

Нека да се върнем назад във времето и да видим кои са най-великите аналогови суперколи на всички времена. Ще разгледаме модели със задно задвижване и ръчни трансмисии, без никакви електроники и помощни системи за управление. Време е да отдадем заслуженото на едни по-истински и чисти автомобили, и да осъзнаем техния пълен потенциал:

Ferrari F40

Сигурно предполагахте, че това Ferrari може да влезе в класацията. До ден днешен то е смятано за едно от най-добрите излизали от завода на Италианците. Освен това, F40 e последното изцяло аналогово Ferrari – следващия модел F50 има електронно регулируеми амортисьори, които се променят автоматично на база на показанията на автомобила. В крайна сметка обаче, никой не го е грижа за това, защото имаме зашеметяващ модел като F40. Той изглежда и звучи фантастично, водачът е изцяло ангажиран с шофирането, а максималната му скорост е 323 км/ч.

Ferrari 288 GTO

Честно казано, спокойно можехме да говорим само за модели на Ferrari, като този също е един от големите фаворити. Ще кажем само, че F40 не би съществувал без 228 GTO – модел считан от мнозина за първата истинска суперкола на Ferrari. Двигателят му е разположен в средата като говорим за агрегат с работен обем от 2.9-литра – двойно турбо и V8.

Lamborghini Countach

Още един автомобил, който трябваше задължително да включим. За характеристиките на Countach е говорено много, доста от тях не са ласкателни, но кой го е грижа? Само го погледнете – този автомобил е проектиран преди повече от 40 години и все още изглежда сякаш идва от бъдещето.

Той е мечтаният автомобил за няколко генерации фенове. Включва двигател V12 и е най-добрата суперкола от Италия за всички времена. Countach означава непрестанна борба с волана и скоростния лост, а овладяването и покоряването на звяра е част от невероятното изживяване.

Porsche 911 Turbo 930-Series 

Говорейки за овладяване на автомобил, няма друг модел с четири колела осигуряващ толкова презавиване колкото оригиналното 911 Turbo. Ако има някой модел, който би имал полза от електронно подпомагане, то това е именно 911 Turbo. В същото време именно чистото изживяване успява да запази модела популярен толкова години.

Модерните 911 също могат да бъдат доста трудни за каране въпреки многобройните електронни системи с които са оборудвани.

Jaguar E-Type Series 1 

Време е да погледнем към 60-те години на миналия век и според доста хора - най-добре изглеждащата кола за всички времена. Тези които ще оспорят твърдението, че това е суперавтомобил трябва да разберат, че нещата трябва да се разглеждат спрямо контекста. В началото на 60те всички модели са били със солидни оси и барабанни спирачки. E-Type първи показва дискови спирачи и независимо окачване. Във времена когато возилата се затрудняват да достигнат 160 км/ч, E-Type достига до 240 км/ч. Очевидно колата няма тракшън контрол или ABS, но пък разполага с ръчни скорости.

Duesenberg Model SJ

Тук ще направим малък компромис, защото въпреки че е модел от 30-те години, Duesenberg разполага със серво. Това обаче е неутрализирано от несинхронизирана ръчна трансмисия. Ако не знаете какво означава това, опитайте се да превключите скорости без ползването на съединител. Все пак тези автомобили са ръчно изработени и супер ексклузивни. Те имат и компресори, заради това достигат до 160 км/ч във времена в които обикновените автомобили пъплят със скорост до 50 км/ч, а повечето пътища са без настилка.

McLaren F1

Дали не запазихме най-доброто за накрая? Това е твърде субективно, но със сигурност McLaren заслужава да влезе в класацията и да вземе трофея за най-екстремната аналогова кола за всички времена.

Докато японските производители развиват сложни системи за задвижване на всички колела, турбо двигатели с компютър и други екстри, McLaren F1 достига скорост до 386 км/ч благодарение на нормален двигател с естествена аспирация и без тракшън контрол, ABS, серво и специални спирачки. McLaren F1 е легендарен автомобил, който все още изумява феновете със своите инженерни решения. 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.