Fiat

10 неща за Fiat Abarth 595

2016.04.02

Eто първите впечатления от Abarth 595

Шофирането е доста неудобно

Понякога неудобната седалка може напълно да разруши впечатленията от даден автомобил. След като влезете в 595 веднага ще забележите колко високо сeдите. Седалките Sabelt са доста твърди, но пък са удобни. Лошото е че са прекалено тесни – ако сте едър това ще е проблем.

Воланът също не е позициониран възможно най-правилно – трябва да седите доста близко, което означава че педалите ще са директно под коленете ви. Карането с постоянна скорост ще е трудно – равномерното подаване на газ означава, че кракът ви постоянно ще е повдигнат леко нагоре.

Най-доброто решение за комфортно шофиране е изтегляне на седалката максимално назад с цел освобождаване на място за краката. По този начин трябва да протегнете ръцете максимално за достигане на волана, но като цяло позицията на тялото е по-добра.

Седалките не се вписват възможно най-добре

Fiat 500 е доста малка кола и мястото вътре е силно ограничено. Не е изненада, че страничните опори почти докосват вратата, така че внимавайте да не отворите вратата непредвидено.

Изглежда страхотно

Това е субективно, но всеобщото мнение за този модел е, че е страхотен. Не е кола, която всеки ще си купи – но тя има страхотен ретро вид. Abarth допълнително са променили визията – толкова че да и придадат част от своята богата рейсинг история и лого със скорпион.

Звучи още по-добре

 

Може да има едва четири цилиндров турбо двигател, но този малък Abarth произвежда страхотен шум. Колата е необичайно звучна при ускорение.

Усеща се по-бърза, отколкото е в действителност

Говорейки за двигателя, той е учудващо способен за размерите си. Има турбо и работен обем от 1.4 литра – четири цилиндров бензинов. Конските сили са 177, а въртящия момент 184. Ускорението на колата от 0 до 100 км/ч е за 6.7 секунди, което може да ви наведе на мисълта, че 595 не е нищо повече от интересен хечбек... Ще сгрешите.

Колата в действителност е по-пъргава, отколкото говорят цифрите. Има нисък профил и страхотно сцепление при първа и втора предавка. Изненадващо доброто темпо е достатъчно за да компенсира други проблеми, които неизбежно ще срещнете.

Педалът е ужасен

Нека се върнем обратно към негативите – главния проблем е усещането на педала. Рядко ще попаднете на автомобил с толкова неопределено чувство при натискане на педала на газта. На магистралата обратната връзка е толкова малка, че е много трудно да поддържате постоянна скорост. Вероятно ще се нуждаете от време за да привикнете, но при леко натискане в първите сантиметри педала не прави нищо.

Съществува бутон „спорт“ след натискането на който воланът се втвърдява, шумът от ауспуха се усилва, а централната конзола се преконфигурира за режим спорт където показанията на скоростта се показват в курсив. Най-отчетливата промяна е по-отзивчив педал – което е едновременно добре и зле при мощност 177 к.с.

Интериорът не е достатъчно добър

Abarth 595 Competizione може да струва почти двойно колкото един базов Fiat 500. Доста лесно е да разберете защо цената е такава – заради двигателя, изпускателя, спирачките, алуминиевите джанти и окачването. Abarth са се фокусирали доста върху подобрение в представянето, но за жалост вътре нещата не са толкова пипнати. Интериорът е сходен с този на стандартно 500.

В Abarth ще видите черна пластмаса, която изглежда доста семпла, но все така изтънчена. Вече няма да се отвличате от скучните стари бутони за климатика на таблото, докато тъчскрийн информационната система е подобрена.

Смяната на предавките е на нужното ниво

Скоростната кутия е 5-степенна ръчна – достатъчно добра за този автомобил. На първо време може да се ви се стори доста лека, но когато привикнете ще разберете, че смяната на предавките е на изключително добро ниво.

Прилича на миниван

Първите впечатления от колата са, че позицията на шофьора е подобна като в тази на ван – тези използвани за пренасяне на багаж когато се местите в ново жилище. Позицията на седалките е нависоко, а покривът също е учудващо висок. Скоро разбирате, че не само се усеща като ван, но колата има страшно голям капацитет за пренасяне на багаж. Учудващо е колко лесно може да напъхате някои шкаф отзад. Багажника сам по себе си е достатъчен за покупки от супермаркет за двама души, а мястото за пътниците отзад е сведено до минимум. Когато обаче седалките се пуснат се разкриват много повече възможности.

Окачването е супер

Усещането за окачването ще е двупосочно. На първо място, ще сте шокирани колко твърдо е то, особено когато преминавате по неравни участъци. Дори при ниски скорости ще сте толкова разтресени, че може да загубите някоя пломба.

Когато обаче излезете на подходящ път и вдигнете скоростта ще разберете че окачването е брилянтно направено и осигурява максимално добро сцепление за Abarth 595.

 

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.