VW

Двигател на Volkswagen деактивира всички четири цилиндъра за да пести гориво

2017.05.23

Въпреки, че модерните двигатели вече прекратяват горенето при спускане на скорост и не ползват гориво, Volkswagen правят още една стъпка за намаляване на загубите при триенето.

В светлината на още тлеещите световни проблеми с дизеловите агрегати, Volkswagen изглежда правят всичко възможно за да намалят вредните емисии и разхода на гориво. Техният 1.5-литров турбо бензинов двигател напълно изключва от веригата четирите цилиндъра при махане на крака от педала на газта.

Съществуват две версии на новия двигател 1.5 Evo – единият с мощност 148, а другият с мощност 128 конски сили. По-мощният ползва подобна технология на вече познатите VAG, при която половината цилиндри – в случая двата, спират работа. Това се случва само ако водачът напълно махне крака от педала, не и при леко подаване на газ.

Но другият, 128 к.с двигател, очакван по-късно през тази година, спира всички четири цилиндъра напълно елиминирайки ефекта на моторната спирачка и позволявайки на автомобилите да изминат дълги разстояния без използването на капка гориво. Натискането на спирачките ще възобнови работата на двигателя, а както изглежда същото ще се случва и при натискането на съединителя.

Според VW, двигателят ще дебютира в Golf, след което може да бъде ползван и за други модели. Очаква се 128к.с двигател да имат колите със спецификации SE, докато по-мощният ще е в моделите GT и R-Line.

Към момента не са разкрити данни за представянето на новите двигатели, но един Golf с 148 коня би трябвало да има разход от около 5.1 л/100км. Ускорението до 100 км/ч може би ще е за около 8.3 секунди. Пиковият въртящ момент от 248 Nm ще наличен при само 1500rpm, което ще направи бъдещите автомобили много гъвкави.

 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.