3 причини, защо притежаването на "слийпър" не е добре

2015.11.14

Всички обичат т.н. 'sleeper' автомобили – коли с непретенциозен външен вид, но с редица подобрения под капака, което ги прави супер мощни и бързи. За собствениците им обаче това не винаги е така. Ето защо притежаването на подобен автомобил не е добре...

Помислете си за първия път, когато видяхте невероятен турбо двигател успешно набутан в непретенциозен хечбек или ван. Сигурно се усмихнахте? Обзалагаме се, че сте си помислили – това ще е супер готино за каране...

Подобни автомобили могат директно да излязат от завода на някои производител или пък да са изцяло проект на собственика си – често изглеждат по-добре на хартия, отколкото в действителност.

В САЩ например съществува голямо разнообразие от модели и форми на такива автомобили – някой са вече над 30 годишни. Една такава кола е Mercury Sable LS Estate модел 1987 със сменен заводски двигател. В началото и средата на 80-те всички коли в САЩ са на практика големи правоъгълници. Тогава изведнъж в 1986 година излиза Ford Taurus и Mercury Sable – те са заоблени и футуристични... особено ако сте млади и се впечатлявате от подобни неща.

Sable се отличава с изцяло изнесени отпред светлини /което беше доста готино в ранните години/, така че щом видите един Sable с мощност 220 коня и 3-литров двигател DOHC YAMAHA V6 от Taurus вие няма как да сдържите емоциите си. Ако добавим и 5 степенна ръчна трансмисия, подобрено окачване и по-големи спирачки, то не само че е много трудно да и устоите, но това е просто невъзможно.

Тази кола не само е доста мощна, но и танцува изящно в завоите. Дори климатикът и работи добре... съществуват обаче и доста неща, които дразнят. Ето някои от тях:

1. Никой не ви забелязва

Несъмнено притежаването на такава кола е нещо голямо само по себе си, но повечето авто ентусиасти искат и да бъдат забелязвани на пътя. Това е параграф 22 за тези хора, защото по дефиниция тази кола е пълната противоположност на „лъскава“ и привличаща внимание кола. В най-добрия случай може да добавите някакви дребни детайли за да подсилите външното впечатление – по-хубави джанти, някой спойлер.... и до там. Дори тогава няма да успеете да привлечете очите на вашите приятели или обикновените хора.

Разбира се, че може да заложите на още по-смели подобрения по екстериора – нова боя, по-голямо крило и други... те със сигурност ще привлекат малко внимание, но ще отнемат главната идея на тези автомобили .... да бъдат потайни и незабелязани. Дори по-лошо... ако сте прекалено вманиачени по това да ви забелязват ще стигнем до неприятност номер 2.

2. Винаги трябва да обяснявате

Ако отидете на някакво събиране на авто фенове с кола като Sable няма как да останете незабелязани. Представете си как паркирате този семеен автомобил между няколко Ferarri 360 и Shelby Mustang. Със сигурност очаквайте много въпроси какво по дяволите правите там и ще трябва да разказвате пълната история на автомобила поне няколко пъти. Убеждаването на околните, че тази кола не е лоша, защото сте инвестирали хиляди в подобрения може да е едно доста досадно занимание.

3. Малко хора могат да ги ремонтират

Дори ако имате най-обширни познания за устройството на колите ще се нуждаете от външна помощ. При нужда от съвет или помощ често ще трябва да търсите дълго време подходящия човек, защото не всеки би се нагърбил с работа по такива коли.

Във време на все по-широко разпространена компютърна диагностика и все по-малко реални знания, много сервизи са загубили способността да разчитат на собствените си очи за да преценят и решат проблема. Често подобни сервизи само ще задълбочат проблема, но ще ви вземат и доста стабилна сума. Защо ли? Защото говорим за уникални рейсинг автомобили... ето защо.

Въпреки всичко, притежаването на такъв автомобил е страхотно изживяване, така че ако имате финансовата възможност нашия съвет е да се отдадете на страстта си

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.