Най-важното за съединителите

2015.09.23

Истинските фенове обичат ръчните трансмисии – те са прости, лесни за поддръжка и най-вече – забавни. В основата на всичко това стои съединителя – прочетете повече за тази важна част от автомобила.

Съединителят е важна съставна част от ръчната скоростна кутия и въпреки, че се ползва стотици пъти по време на едно шофиране, много хора нямат никаква представа как всъщност работи. Нека да се опитаме да осветлим следните 4 въпроса:

  1. Какво е съединителят?

  2. Защо съединителните дискове имат вътрешни пружини?

  3. Какво е перформанс съединител?

  4. Защо се нуждаете от перформанс съединител?

 

1. Какво представлява съединителя?

Както подсказва името му, той свързва двигателя с трансмисията и преобразува въртящия елемент към колелата. Състои се от няколко важни елемента:

Съединителен диск

Закрепен е към входящия вал на трансмисията. Дискът лежи между маховика и притискащата плоча, които се въртят заедно с двигателя. Дискът се върти заедно с трансмисията, а от двете му страни металната повърхност се върти заедно с двигателя.

Маховик

Маховикът е зацепващата повърхност чрез която се предава въртящия момент. Той притиска от едната страна диска и е свързан с коляновия вал на двигателя, затова се върти заедно с него.

Притискаща плоча

Намира се от другата страна на сандвича около съединителния диск. Тя е прикована към маховика и се върти заедно с двигателя, а вътре е прикрепена пружината на диафрагмата.

Диафрагмена пружина

Когато натиснете педала на съединителя – това е пружината която освобождава напрежението от съединителния диск. Тя създава празно място между притискащата плоча и маховика, като позволява на съединителния диск /и съответно трансмисията/ да се върти свободно.

2. Защо съединителния диск има вътрешни пружини?

Може да забележите пружини в придържащата плоча на съединителя. Те служат за да абсорбират колебанията при съединителния диск. Скоростта на въртене на маховика и скоростта предадена на съединителния диск се колебаят и ако това продължи към трансмисията ще се получи една сурова мощност и колебания при смяната на предавките. Пружините помагат за изглаждане на разликите, така че трансмисията получава по-постоянна мощност.

3. Какво е перформанс съединител?

Те обикновено включват по-натегнати пружини и дискове от специални материали. С по-тежки пружини се дава възможност да се предава по-голям въртящ момент без приплъзване на съединителя, както и по-добра смяна на предавките при агресивно шофиране. Благодарение на различните материали съединителите имат напълно нови характеристики. Органичните съединения са по-използвани в масовите автомобили, защото водят до най-добро представяне и по-дълъг живот. В същото време тези съединители не работят добре при много високи температури. При ползване на материали като керамика, карбон и други – се постигат по-високи работни температури.

4. Защо се използват т.н. перформанс съединители?

При много високи температури

Специалните съединители стават необходими, когато температурните нива превишат оптимално допустимото при нормалните съединители. Ако съединителят се използва много често, например при каране на писта – той може да не устои на големите натоварвания. С времето свойствата му отслабват и той става все по-горещ. С нарастването на температурата на диска, ефективността му намалява. Превключването на предавките става по-трудно, дори и при нормални температури.

Лаунч контрол

При драг машини, съединителят трябва да зацепи максимално бързо.

Плавност

Ъпгрейд на съединителя може да доведе до по-константни нива на мощност за по-дълго време. Благодарение на използваните материали се постига по-голяма гладкост на работа, по-добър контрол върху педала на съединителя и по-добро шофиране.

 

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.