Subaru

7 причини защо Subaru Impreza си заслужава

2016.08.06

От базовата Impreza, до WRX и STI, Subaru разполага със значителни предимства спрямо конкуренцията!

Никоя кола не е перфектна, затова за всяка могат да се напишат поне толкова негативни неща със заглавие от типа „7 причини защо не трябва да си купите...“. При Subaru Impreza обаче сякаш добрите страни са много повече от лошите. Ето кои според нас са предимствата на Impreza и защо трябва да си купите именно тази кола:

  1. Постоянно задвижване на четирите колела

  2. Практичност

  3. Нисък разход

  4. FA20

  5. Ръчни скорости

  6. 3+ диференциали с ограничено приплъзване

  7. Контролируем въртящ момент

1. Постоянно задвижване на четирите колела

При този модел всички колела се въртят постоянно, а не само предните както FWD колите. Въпреки че смятаме технологията FWD за страхотна при движение на магистрала (при което задната ос се освобождава за по-добра икономия на гориво), често тези системи не впечатляват на офроуд терени. При тях мощността се доставя до задната ос със закъснение, а въртящият момент не е оптимален, което води до разочароващи ситуации на трудни терени. Subaru разполага с умна система за AWD, при която късия и широк двигател тип боксер задвижва всички колела постоянно, а теглото е по равно разпределено между ляво и дясно. Системата е активна винаги, като дори и предния и заден диференциал да са отворени (както често се случва с бюджетните AWD системи), шофьорът е сигурен, че и двете оси ще получат достатъчно задвижваща мощност.

2. Практичност

Безспорен плюс на всички модели Subaru е тяхната практичност. Всеки от главните им модели се отличава с видимост над средната за класа, и е наистина трудно да се сетим за компания предлагаща нещо по-добро. Стъклото е голямо, а колоните не блокират гледката на шофьора към пътя пред него. За разлика от Субару, други компании с лекота пренебрегват видимостта. Мястото за багаж е изключително голямо, задните седалки са удобни, а мястото за краката е достатъчно за възрастни хора. Просветът на колите по правило е по-висок от този на конкурентите, а с включена система AWD карането по всякакви пътища и терени е детска игра.

3. Разход на гориво

Често, AWD системите идват на висока цена. Освен че говорим за оскъпяване на колата, разходите за гориво също нарастват, защото AWD гори повече. Въпреки че коли с FWD като Mazda3, Ford Focus и Honda Civic постигат под 7.1 литра за 100 км на магистрала, базовата Impreza постига също впечатляващите 7.6 литра. А ако сравним Impreza с конкурентни модели със подобни AWD системи, то ще видим, че Subaru се представя най-добре. Все пак, горното не се отнася за модел STI, който е също толкова жаден за бензин, колкото и Ford F150 V6 4WD.

4. FA20

Subaru спря да ползва името Impreza за WRX и STI, но тези модели реално се считат за наследник на гамата. Новият двигател монтиран в Subaru WRX е изключителен. Той е боксер, четилицилиндров, доставящ 268 конски сили и 348Nm въртящ момент при едва 2000 оборота в минута. В сравнение с двигателя на STI, новият има по-малко турбо лаг, достига пикова мощност по-бързо и придърпва по-добре при ниски обороти. На права отсечка може да отстоява позициите си добре заради по-ниското тегло на колата. Разходът на гориво е около 8.1 литра на 100. Накратко, това е една доста способна кола със задвижване на всички колела.

5. Ръчна трансмисия

Subaru се стреми да запази ръчните скорости при почти всички модели от гамата си. Клиентите могат да избират вариант с ръчни скорости за Impreza, WRX, STI, BRZ, Crosstrek и дори Forester. В свят в който насладата от шофирането остава все по-назад, Subaru все още позволява възможност за избор между ефективната CVT и традиционния скоростен лост.

6. 3+ Диференциал с ограничено приплъзване

Едно от специалните неща в Subaru са тяхната AWD система. Централният диференциал е съставен всъщност от два – механичния диференциал с ограничено приплъзване се подпомага от електронно-контролируем диференциал, който се грижи за преразпределението на въртящия момент. Отпред, спираловиден LSD разделя мощността на ляво и дясно, а отзад диференциал Torsеn се грижи за задните гуми. Колата не е проектирана за плъзгане, а за максимално сцепление. Благодарение на това, човек може да изстиска максимална мощност във всеки един момент. Шокиращо е колко добре се представят колите при ускорение във всякакви условия, и особено ако са обути с правилните гуми.

7. Регулируем въртящ момент

Една от силните черти на STI е, че тя дава на водача изключително много възможности за контрол. Тракшън контролът може да се спре или включи при нужда, също както контрола върху стабилността и векторизирането на въртящия момент. Подаването на газ може да се настройва за спокойно и по-агресивно шофиране. Хората искащи по-голям контрол върху колата могат да пипнат и централния диференциал. При пълното му отваряне, въртящият момент се разпределя в съотношение 41/59. След натискане на няколко бутона, шофьорът може да достави повече въртящ момент отпред при хлъзгава настилка. Допълнително, колата може да се остави на режим Авто, който осигурява оптимални настройки при всяка различна ситуация.

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.