Toyota

6 неща за Toyota GT86 с ъпгрейд от Cosworth

2016.04.06

Демонстрационната GT86 е с принудителна индукция и перформанс подобрения от Cosworth. Ето някои интересни неща за нея.

Повечето мощност идва точно на място

Много хора биха казали, че GT86 не е достатъчно мощна, но това съвсем не е така. Никога не бива да се гледа на даден автомобил само на база на цифрите. Този автомобил се чувства прекрасно след като настъпите педала на газта – тествалите Cosworth 86 твърдят, че той е просто прекрасен.

С мощност от около 280 к.с. този GT86 най-накрая залепва шофьора за седалките при натискане на педала. Средните обороти също са много по-добри, но е прекрасно да знаете, че при натискането ще разполагате с още по-висока мощност. Имате доста възможности за експериментиране със скоростите и тяхната плавна смяна. Колата от Cosworth звучи доста добре благодарение на специален изпускател, макар че при движение по магистрала този шум леко започва да дразни.

Колата набира доста бързо. Cosworth правилно посочват, че колата е все така подходяща и за движение по нормални пътища.

Ето и малко статистика... Официални числа не са налични, но ускорението на този модел от 0 до 100 км/ч става за под 5 секунди. Постижението изобщо не е зле.

Играчки’ за допълнителна доза забавление

Cosworth са добавили и редица екстри като променливо мапиране достъпно чрез лостчето за круиз контрол. Шофьорът може да избира измежду 4 различни настройки, всяка с различна агресивност и достъп до контрол на обороти, лаунч контрол и смяна на предавки.

Смяна на предавките „no-lift shifts” също е интересна. Тази система прилага моментен лимит на оборотите при смяна от 5000 rpm. Резултатът за околните е сякаш шофьорът не знае как да сменя правилно предавките.

Нормалнотошофиране е безпроблемно

Именно при нормалното шофиране ще се усещат най-много предимствата на супернагнетения двигател. Със сигурност е страхотно да разполагате с 80 кончета допълнително, но при повечето коли те се активират при много високи обороти. За щастие, тук средните обороти са изключителни. Максималният въртящ момент е 243 lb ft при 5000 оборота, което прави разликата спрямо стандартна кола – такава с 151 lb lf достигани чак при 6400 rpm.

290 к.с. е лимита, освен ако не искате да подобрите долния край

Колата от Cosworth доставя около 280-290 к.с., но всъщност тя теоретично може да постигне и повече. Има уловка – както твърди главния инженер на компанията Матю Фийси – компресорът може да постигне и 400 к.с., но проблемът е, че долния край може да не ги поеме. „Ако бяхме абсолютно сигурни щяхме да дадем на колата още мощност“ – твърди той.

Хората желаещи още по-висока мощност имат алтернатива – Stage III кит. Той все още е в процес на разработка, но вече знаем, че ще включва подсилени вътрешни компоненти, включително ъпгрейд на буталата.

Компресорът е особено подходящ за коли с десен волан

Възможностите за подобрения на GT86 в Англия са доста повече от просто слагане на турбо. Причината? Разположението на волана. На всички GT86 изпускателният колектор излиза от лявата страна на колата. При колите с ляв волан се открива място за хубаво турбо от другата страна на двигателя. При колите с дясна дирекция това място е заето от кормилната уредба. Монтирането на турбо е възможно единствено по-напред и надолу, но това не е най-доброто възможно място. Затова, ако имате кола с десен волан, то по-доброто решение е поставянето на компресор.

Не е евтина

Cosworth GT86 е доста по-забавна за каране от стандартната кола. Тя е по-способна и гъвкава, има висока мощност и въртящ момент и е оборудвана с няколко интересни джаджи. Трябва да сте луди да не се сдобиете с кит за GT86? Все пак не бързайте толкова много. Колкото и да препоръчваме подобрения има едно голямо препятствие – разходите.

Компресорът Stage II струва 5 хиляди лири, а разходите за монтиране са отделно. Cosworth препоръчва и Stage I, включващ нов въздушен филтър и ъпдгрейд на ECU, който дава възможност за променливо мапиране. Това са допълнителни 714 паунда, а както твърдят от Cosworth – Stage II не е бил тестван без Stage 1. Трябва да се сложат и двата за по-сигурно.

След това трябва да се помисли и за поддържащи модификации. За отключване на пълния потенциал на GT86 се нуждаете от нови спирачки. На този демонстрационен модел Cosworth са монтирали спирачен пакет от AP Racing, който е с цена 2 хиляди паунда.

Тестовата кола има и набор от KW кулоувъри. Ако съберем всички разходи по подобренията споменати тук ще получим цената на едно базово Porsche Cayman. GT86 ще е по-бърза, но цената и става доста солена.

Най-евтините GT86 се намират за под 13 хиляди лири, а с всички останали подобрения цената скача до 20. В идеалния свят именно Toyota трябваше да представи тази по-бърза и мощна GT86. Винаги фабрично излязлата кола ще е по-добрата опция, но въпреки това се радваме, че съществува ефективно решение.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.