Ето защо дизелите имат бъдеще

2017.01.05

 

Електрическите двигатели ще стават все по-разпространени при возилата за масова употреба, но текущото им развитие изостава от достигнатото ниво на дизелите. Не само че дизелите осигуряват по-висок въртящ момент и ефективна работа, но са по-надеждни и имат по-дълъг пробег с едно зареждане. Возило задвижено от дизелов двигател не винаги е замърсяващ природа трактор. При по-икономично приложение, този двигател е доста горивно ефективен, без от това да страда мощността. Благодарение на това, както и на невероятния скок на технологията от 1893 година, дизеловите двигатели не бива да бъдат подценявани и в съвременния свят. Те са страхотен избор не само за товарни автомобили, но и за всички пътнически превозни средства.

1. Те не замърсяват толкова много околната среда

Двигател работещ с дизел, подобно на бензинов, трябва да отговаря на моментните законови изисквания за вредни емисии. Това означава, че според законите двигателите стават по-екологични или по-замърсяващи природата. Тъй като горивата и двигателите се подобряват с времето, позволените количества на вредни емисии биват намалявани с времето. Освен това, дизеловият двигател може да увреди околната среда след модификация при която се увеличава количеството на гориво достигащо до него, съответно двигателя изпуска черни кълба дим и сажди.

В свят на постоянно променящи се стандарти за дизелите, филтърът за твърди частици е неговия най-добър приятел. Филтърът събира саждите в изпускателната система и предотвратява попадането им в атмосферата. След известно време, за да продължи да работи оптимално, филтърът се регенерира – при този процес цялото количество събрани сажди изгаря и се превръща в обикновена пепел. Това се случва в момент, когато филтърът е пълен на 45%, а ЕCU-то започва да подава допълнително гориво за повишаване на температурата на отработените газове и изгарянето на саждите до пепел.

Заедно с това, дизеловите добавки за изпускателната система помагат за намаляване на замърсяването, на първо място на азотни оксиди, което беше голям проблем при дизелите преди въвеждането на добавката за дизели – тя представлява смес от 32.5% карбамид и 67.5% дестилирана вода. Карбамидът се използва в системата позната като „Селективна Каталитична редукция“ при която течността се впръсква в изпускателната система, и чрез катализатор карбамидът се превръща в амоний. От там, амониевият газ реагира химически с азотните оксиди, създавайки вода и азот – два напълно безвредни за околната среда продукта.

2. Поддръжката им е лесна

Що се отнася до методите използвани от дизеловите превозни средства, филтрите за частици и водния разтвор на карбамида са много прости решения за намаляване на вредните емисии. При дизеловите Range Rover от 2016 година, системата за селективна каталитична редукция намалява нивото на емисиите на азотен оксид с до 90% чрез използване на дизелов флуид за изпускателната система – известен като AdBlue. По този начин, дизеловите модели успяват да покрият изискванията на стандарт EU6.

Тези мерки за намаляване на замърсяването от дизелите са задължителни за производителите. По подобен начин, бензиновите двигатели трябва да покрият строги изисквания, а те го правят чрез намален работен обем, ползването на хибридни системи и турбокомпресори. Подобни технологии са били доста сложни и трудни за внедряване в началото, но днес са достигнали едно високо ниво на развитие.

При дизелите, трябва да се пълнят два резервоара – един за гориво и един за AdBlue. По света има много места на които може да се зареди изпускателен флуид, ако нивото му спадне под критичното и светне индикатора. В противен случай, ако всичко е нормално, в оторизираният сервиз ще проверят и дозаредят резервоара при посещение.

3. Гръмването на двигателя може да бъде предотвратено

Въпреки всички предпазни мерки против процес наречен дизелов 'Runaway', все пак съществува малка вероятност от неговото настъпване. Тогава двигателят самосиндикално ще повиши обороти до степен в която да се повреди. Това се причинява от въздух влязъл в двигателя през всмукателния колектор, а този въздушен поток е контролиран единствено от количеството на инжектирано гориво в цилиндрите. За разлика от дизела, бензиновият двигател използва дроселова клапа, а не разчита единствено на компресията за възпламеняване на горивно-въздушната смес. Въпреки наличието на компютър за регулиране на количеството на инжектирано гориво в цилиндрите, процесът може да настъпи заради повреден педал на газта, гориво или въздух с нежелани примеси като природен газ, масло попаднало в турбокомпресора, или друго.

В случаи когато дизеловият двигател започне да се държи странно, превключете на неутрална предавка и спрете возилото. Загасете двигателя. Ако трябва ръчно да прекъснете въздушния поток, вземете пожарогасител и напръскайте хубаво около колектора (или направо целия двигател). Въглеродният диоксид ще спре притока на кислород към двигателя, а тъй като той е нужен за горенето в двигателя – той ще спре. Човек може ръчно да блокира приема и с обект /като парцал/. Ако двигателят не спре, това означава, че има някакъв пробив в системата и агрегатът е в състояние да си набавя кислород. Ако колата има ръчни скорости, алтернативно решение е да превключите на максимално висока предавка, да натиснете педала на спирачката и да отпуснете съединителя. Това ще причини срив и спиране на двигателя. След като двигателя спре, колата не бива да се пали преди да е сервизирана и повредата отстранена.

4. Дизелът има много предимства

Въпреки рядката тенденция да се разбушува, дизеловият двигател се гордее с ефективност – един от факторите позволили на Audi да направи революция в сериите Льо Ман. Докато бензиновият двигател може да оползотвори ефективно около 30% от горивото, то дизелите могат да конвертират 45-50% от горивната енергия в ефективна мощност на двигателя. Освен това, по-голямата ефективност позволява на двигателите да работят при по-ниски температури в следствие на по-ниската загуба на енергия. Наред с това, те изпускат по-ниски нива на въглероден окис, защото дизелът не е толкова горим, колкото бензина.

 

Още един повод за гордост на дизеловите двигатели е тяхната надеждност. Тъй като те не се нуждаят от запалителни свещи като бензиновите двигатели, не се нуждаят от система за запалване или не се развалят поради липсата на искра.

Двигателите са по-издръжливи и заради тяхната конструкция с по-устойчиви компоненти. Те имат и по-добро смазване, така че частите са склонни да оцелеят два пъти по-дълго време в сравнение с тези при бензиновите мотори. Тъй като тези части са по-устойчиви, внедряването на турбо от инженерите е по-лесно – единственото ограничение за степента на нагнетяване е здравината на двигателя. С тази допълнителна тяга, дизеловият двигател създава огромен въртящ момент, помагащ в различни аспекти включително при ускорение и тежка работа.

Освен тези две големи предимства, дизеловите двигатели могат да работят и с други, по-синтетични горивни смеси. При представянето на двигателя на Рудолф Дизел, през 1893 година, той работи с фъстъчено масло. Днешните двигатели следващи дизайна на Дизел могат да работят с различни био-горива, което може да ги направи доста екологични.

Да, дизелите не могат да съперничат на електрическите мотори, защото последните не отделят никакви вредни емисии. Въпреки това обаче, при производството на батериите и тяхното рециклиране се отделят вредни вещества. Батериите работят благодарение на токсични химикали като калций и литий, а те могат да окажат отрицателно въздействие върху околната среда, включително върху почвата и водата.

 

Другият главен проблем при батериите е този, че за да държат големи количества заряд, те трябва да са доста големи, а това увеличава значително теглото им. Ако електричеството успява да се докаже заради ефективността, то все още нивото на развитие на батериите не е на нужното ниво. Те все още не осигуряват дълъг пробег и не могат да се ползват при тежкотоварни машини. Тъй като моторите разполагат с целия въртящ момент още при стартирането, движението на превозното средство на хартия е лесна задача. В реалността обаче, особено при возила изискващи висок въртящ момент, точно дизелите се доказват като по-добрия избор за двигател. Те разполагат с висок въртящ момент и добра ефективност.

 

В деня, в който батериите се развият до степен, в която ще могат да осигуряват нужната енергия дълго време, дизеловите и бензиновите двигатели ще бъдат изместени в пасажерските возила. Електричеството и водородът са обещаващи форми на алтернативна енергия, но те все още се нуждаят от развитие. Дизелите са добра алтернатива на бензиновите двигатели, предлагайки няколко ключови предимства пред последните. В Европа, повече от половината нови коли през 2014 година са с дизел. Дизеловият двигател не само е надежден, икономически оправдан избор за трактори и самосвали, но също и за градски автомобили и спортни коли.

Ще дойде ден, в който електрическите автомобили ще преобладават на пазара, но в дизелите все още има доста хляб.

 

Източник: Cat Throttle

 

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.