F1

10 начина Formula 1 да стане по-интересна

2016.01.11

F1 очевидно не е в най-доброто си състояние. Доста хора смятат, че има какво да се направи по въпроса и ето 10-те от най-добрите предложения:

1. Премахване на помощта от бокса

Поддръжниците на тази идея стават все повече – те искат да се премахне изцяло помощта от бокса, освен ако не се касае до проблеми с техниката.

Преди дните на радио комуникацията пилотите бяха сами на пистата и можеха единствено да виждат показанията на табелите преминавайки покрай бокса. В момента те получават всичко по радиото – предложения за промяна на настройки, съвети за стратегия и скорост и други. Това трябва да спре, а идеята пилотите да са по-независими е все по-реалистична.

2. Връщане на презарежданията

От сезон 2010 година болидите не могат да бъдат презареждани – те стартират с толкова гориво, че да изкарат цялото състезание. Това решение поляризира мненията – някои хора се радваха на промяната и новите игри в стратегията, докато други смятат, че липсата на презареждане не води до по-вълнуващи надпревари. Връщане на зареждането вече е било обсъждано, но засега се отлага.

3. Клиентски шасита

Това е много интересна теза. По този начин малки отбори с недостатъчно ресурси биха получили възможност да се състезават. Болиди като Super Aguri (SA05) и Toro Rosso STR4 доказаха, че идеята работи.

Тимовете с нисък бюджет биха могли да „наемат“ или да купят болид от миналата година на голяма компания. Например, Manor купуват Mercedes от 2015 за сезон 2016, а това несъмнено ще е добре за надпреварата. Друг е въпросът дали големите отбори са много склонни да помагат.

4. По-широки гуми

Това предложение скоро може да стане реалност, като по-широките задни гуми ще дадат на пилота по-голямо сцепление, което ще увеличи скоростта в завоите и ще доведе до по-бързи обиколки. Не може да се отрече, че точно заради скоростта хората харесват Формула 1. Последните промени в правилата вече увеличиха скоростите, но се обсъждат и други неща за правене на спорта по-интересен.

5. Завръщане на старите писти

Новите трасета се считат за доста скучни. Те са доста еднотипни що се отнася до дизайн. Включват много подобни комбинации от завои и прави – общо взето пистите нямат нищо уникално.

Навремето Formula 1 беше позната със страхотните писти и високите скорости на култови места. В днешно време голяма част от магията е загубена, като състезанията навестяват само определени писти. Епични трасета във Франция, Португалия, Холандия и други страни са забравени, а това е срамно. Те играят огромна роля за развитието на спорта.

6. Промени в двигателите

Доста коментари и предложения касаят точно двигателите. В момента те са V6 Turbo. Въпреки че са невероятна технология, двигателите са много тихи и това е сериозен проблем за зрителите. Всички те искат да усещат скоростта и с ушите си, а не само с очите.

F1 не успява да предложи точно това. Докато шефовете се мъчат да разрешат проблема, много хора се връщат към спецификации от миналото. V12 и V10 вече не са актуални, но завръщане на един V8 със сигурност е доста по-възможно. Освен това V8 звучат добре и са по-евтини.

7. По-евтини билети

Това предложение ще се хареса на всички фенове. Погледнете спорта като цяло – билетите са невероятно скъпи. Със сигурност има доста хора, биха дали тези пари, но примери като Британската Гран-При и Абу Даби показват, че билетите са скочили до невероятно високи нива – 180 британски лири.

Посещаването на състезание е непосилно за много хора. Дори популярни писти като Силвърстоун са принудени да вдигнат цените заради таксите, които трябва да платят на Бърни за домакинство на кръг от Формула 1.

8. Сбогом Бърни.

Бърни Екълстоун е големият бос във Формула 1. Той контролира всички аспекти и може да се съгласим, че ако не беше той едва ли Формула 1 щеше да е толкова успешна. В същото време, много хора считат, че той е време да се оттегли и да предостави контрола на някои друг. Ситуацията към момента обаче е такава че, Бърни няма планове да спре дори на сериозната възраст от 85 години.

9. Без DRS

Drag Reduction System или DRS беше въведена през 2011 година с цел подпомагане на изпреварванията. Задното крило може да се отваря на специални места по пистата ако пилотът е приближил предния болид и разликата между тях е под 1 секунда. Това решение със сигурност увеличи изпреварванията, но по един изкуствен начин. Много хора биха се радвали да го няма изобщо.

10. По-малко правила

Говорим за аеродинамика и двигатели. Всички тези норми просто убиват креативноста и колите изглеждат и звучат по съвсем идентичен начин. Бихме искали уникални решения и по-голямо съперничество между конструкторите.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.