Porsche

8 факта за прекрасното ново Porsche Panamera

2016.06.30

 

Porsche представи чисто новия модел Panamera, а ние решихме да разгледаме някои ключови негови характеристики. Ето всичко което трябва за знаете за новия модел....

1. Най-накрая изглежда добре

Това го знаехме още от преди седмица, когато изтече информация за колата в Интернет, но все пак си заслужава да поговорим още малко за визията и. Panamera вече не е дебелия и уродлив братовчед на 911. Няма да отидем прекалено далеч и да наречем колата изумителна, но пропорциите и в момента са много по-добри от преди, а задницата изглежда по-стегната. Отпред и отзад са ползвани идеи от 718 Boxter и Cayman, което е добре дошло за феновете на марката. Би било перфектно, ако Porsche бяха направили колата по-подобна на концептуалния модел Mission E, но Panamera този път си изглежда добре – не можем да се оплачем.

2. Нови V двигатели с повече мощност

При пускането на пазара, клиентите ще имат избор между Panamera 4S V6 бензин, Panamera Turbo V8 бензин и V8 Panamera 4S Diesel – всички те оборудвани с нови двойни турбокомпресори. Бензиновите агрегати са особено интересни, тъй като те включват формация V с турбогенератори поставени между банките на цилиндрите, което осигурява по-кратък път между компресора и горивните камери, позволявайки по-компактен и по-ниско разположен двигател.

С 2.9 V6 колата разполага с 434 коня и въртящ момент 546 Nm, докато 4.0 литровия V8 двигател осигурява до 542 к.с и 766 Nm.

За тези които по неясни причини ще предпочетат дизелово Porsche – колите са оборудвани с двигател доставящ 416 к.с и въртящ момент 846.

3. Всички модели са доста бързи

Говорим за ускорение от 0 до 100 км/ч за едва 4.2 секунди при 4S и страхотните 3.6 секунди за Turbo, при условие че е активирана опцията Sport Chrono. 4S развива до 290 км/ч максимална скорост, докато Turbo достига до 306 км/ч. Обиколката на Нюрбургринг за Turbo се затваря за 7 минути и 38 секунди.

 

Дизеловият модел ще ускори до 100 за 4.3 секунди. Това е най-бързия дизел в серийно производство, като той достига до 285 км/ч максимална скорост изпреварвайки с малко предишния лидер в класа – Alpina D3 Bi-Turbo.

4. Задните колела също завиват

Технологията не е нова, като вече доста производители са експериментирали с нея, но повечето май са я изоставили. Сега обаче изглежда, че завиването на четирите колела пак е на дневен ред за някои модели. Страхотното Ferrari F12 tdf има тази екстра, както и Porsche 918 и сегашното 911 Turbo. Системата ползвана в тези коли е адаптирана специално за Panamera с цел перфектно управление и поведение на пътя.

5. Интериорът е футуристичен

Старото Panamera започваше да остарява отвътре, но кокпитът на новото донесе глътка свеж и модерен полъх. 12.3-инчов екран е монтиран по средата на таблото, а повечето бутони са заменени с фешън тъчсензитивни повърхности. Отзад има отделен контролен панел и екрани за пътниците, при условие че купувачът е избрал варианта с 4-зонова климатична инсталация.

Подобно на 718 Boxster, 718 Cayman и 991.2 911, Panamera също получава вдъхновен от 918 волан със същия селектор за различните режими на шофиране.

6. Най-маниашкия круиз контрол в света

Круиз контрол не е най-подходящото определение за системата, защото тя е наречена ‘Porsche InnoDrive’ и само един от елементите е контрола на скоростта. Тя е брилянтна и сложна технология, като е описана най-добре от създателите си...

„Базирайки се на навигационна информация и сигнали от радари и видео сензори, системата изчислява и активира оптимално ускорение и спиране, както и избор на предавки за следващите три километра от маршрута. Електронният автопилот се съобразява със завои, изкачвания, спускания и ограничения на скоростта.“

7. Без задно задвижване?

В момента знаем за пускането на три модела: 4S (€113,027), 4S Diesel (€116,954) и Turbo (€153,011). Точно така, няма никакви намеци за пускане на вариант със задно задвижване и ние не сме сигурни дали това изобщо ще се случи. Очакваме някаква официална позиция от Porsche по въпроса.

8. Turbo има нещо като готин сплит-спойлер

Това нещо се разделя по средата и не е някаква странна дизайнерска приумица. Наличието му е с цел когато автоматичния заден спойлер се вдигне той да се раздели и да се увеличи контактната площ, постигайки по-висока ефективност.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.