Повечето продавани нови коли са в скучни цветове

2016.02.25

Според проучване на SMMT във Великобритания, най-популярният цвят сред купувачите на нови модели през 2015 година е белият. След него се нареждат черно и сиво. Защо хората предпочитат тези скучни цветове, като има много по-интересни?

Многообразието е една от радостите в живота. Това обаче явно не се отнася за процес като купуването на автомобил, или поне във Великобритания. Според проучване на Сдружението на Автомобилните производители и търговци, базиращо се на регистрациите на нови коли през 2015 година, белият си остава най-популярният цвят за нов автомобил за трета поредна година. 21.4% от всички продадени коли са бели, което е повишение от 2.2 пункта спрямо 2014.

Още по-лошото е, че и следващите по популярност цветове са скучни – черното е на второ място с 19.4%, следвано от сиво – 15.6%. Съберете първите три и ще получите 56.4% скучни цветове. Добавете и сребристо и се получават 67.6%. Това означава, че болшинството от купувачите на нови коли се спират на наистина доста безинтересни цветове.

Причината за това е неясна. Вероятно липса на въображение, или пък съмнения за стойността на колата след години. Каквото и да е в основата на тази тенденция тя е отчайваща, особено ако вземем в предвид факта, че днес технологиите са доста напреднали и можете да избирате между голям брой страхотни цветове и покрития.

Нещата не са само лоши. По-интересните цветове са в нещо като малък възход. Например, оранжевото съставя едва 0.7% от пазара, но бележи 25.7% ръст спрямо предходната година. Надяваме се, че подобни тенденции ще продължат и през 2016 година, за да виждаме все повече цветни коли, различни от бяло, сиво и черно...

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.