6 причини защо трансмисиите с много скорости са безсмислени

2016.02.16

Който е измислил фразата „повече е по-добре“ вероятно доста умно е оставил отворен нейния край. Автомобилните производители много ясно са разбрали, че тя не се отнася за всичко.

Вероятно не сме единствените, които да твърдим, че компаниите полудяха с внедряването на трансмисии с повече от стандартния на брой скорости. За щастие тази лудост е само при автоматиците, които така или иначе са по-малко привлекателни за истинските фенове - тези които искат да усетят мирис на бензин и на изгорели гуми. Модерните автоматици са доста напред в технологично отношение в сравнение с началните си години на развитие, затова не бива да ги отричаме сляпо. Те притежават достатъчно добри страни за да бъдат предпочитани от определена група хора.

Въпросът е, че не виждаме и една причина защо обикновена пасажерска кола да се нуждае от повече от 7 скорости. Идеята може би е по-ясна – повечето скорости биха доставили по-добро ускорение и икономия на гориво. Но ако се загледаме по-внимателно ще открием, че простото добавяне на скорости не е никакво решение. Предполагаме че идеята не е толкова за представянето, колкото за следване на конкуренцията. Ето защо решението е безсмислено:

1. Сложна конструкция и по-високи разходи

Повече зъбци означават повече материал – просто е. Имаме и по-сложен съединител и по-високи разходи за изработка на конструкцията заради сложността. Девет-степенна скоростна кутия е и по-вероятно да експлодира от 6 или 7-степенна извън гаранцията на производител. Това означава, че потенциалните разходи за ремонт също са по-високи.

2. Повече предавки – по-голямо тегло

Дори и след най-съвършеното проектиране на всички компоненти, цялостният пакет пак ще тежи повече от стандартната скоростна кутия. Теглото е голям враг на представянето, така че производителят трябва да търси начин за компенсация.

Освен това има нужда от допълнително място за подобна трансмисия, което е доста трудно начинание при малките автомобили с предно задвижване. Когато се прилагат при тези автомобили, трансмисиите с повече скорости и допълнителното тегло разрушават добрия баланс и управление на и без това доста натежалите отпред малки коли.

3. Постоянна смяна на предавки

Идеята на тези автоматици е водачът да е по-малко разсеян от смяната на скоростите и да обръща повече внимание на пътя пред себе си. Реалността обаче е, че дори леко подаване на газ с педала води до смяна на предавките надолу и изнервяне. И Mazda 6 от 2004 година с 5-степенна автоматична скоростна кутия дразни по време на дори леки изкачвания с висока скорост, а какво остава за кола с 9 скорости.

Не се изисква инженерно образование за да разберете, че по-голям брой движещи се части означава и по-голямо износване. Помислете си точно за това следващия път когато пъплите в трафик и автоматика сменя скоростите 10 пъти за няколко секунди.

4. Икономията на гориво е мит

Икономията на гориво е акцент при повечето производители що се отнася до подобни скоростни кутии. Реалността е, че това е една измама. Повечето от тези коли показват супер незначителна икономия на гориво спрямо много по-стари традиционни модели. Разликата е пренебрежимо малка и зависи от стила на каране, гумите, времето и още куп други неща.

5. Представянето е същото

Не може да отречем, че ускорението е по-добро. Ето защо едно кола със 6 скорости ускорява по-добре от кола с 4 скорости. Това обаче не е задължително да важи за 9 скорости. Попитайте колоездач каращ велосипед с 21 скорости кои предавки избира най-често – 1 – 7 – 14 и 21. Преведено на езика на автомобилите – 5 добре избрани къси предавки и може би 2 дълги за магистрала. Ето защо една нова Mazda 6 със 6 автоматични скорости е точно толкова бърза, колкото и Chrysler 200 с четири цилиндъра и три допълнителни предавки.

6. Безстепенните трансмисии CVT са бъдещето

Производителите се опитват да направят стандартните скоростни кутии да работят така, сякаш скоростите липсват. Знаем че CVT е лоша дума за доста авто ентусиасти, а тяхната не добра надеждност е допълнителен стимул за отричането им. Но приятели, CVT трансмисиите имат страхотен перформанс потенциал в бъдеще време. Поддържане на двигателя в оптимална форма по всяко време е мечтата на всеки състезател. От друга страна, двигател който едва работи при липса на необходимост е мечта за всеки защитник на природата. CVT със липсата на предавки могат да доставят безгранични предавателни числа.

И ако се съмнявате за представянето на пътя, вижте това видео от 90-те години, когато Williams тества CVT за Формула 1. FIA забранява технологията преди да е въведена, може би заради голямата вероятност от пълна доминация на тима.

Да, доста хора правилно ще забележат, че звукът от двигателя не е естествен защото оборотите не се повишават и не намаляват. Вероятно CVT изглежда странно, просто защото има огромен потенциал. Винаги ще има модели с ръчна трансмисия за радост на феновете, но в бъдеще една бърза спортна кола със сигурност ще има нови и по-модерни решения - нещо като CVT.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.