6 коли, които технологично изпревариха времето си

2016.04.18

В днешния силно наситен автомобилен пазар ние приемаме технологиите за даденост. Съвсем не отдавна тези технологии още прохождаха – ето някои от най-добрите коли, които успяха да променят индустрията.

1. Mitsubishi GTO

В днешно време е даденост, че супер-колите имат активна аеродинамика държаща ги на асфалта при умопомрачителни скорости. През 90-те години това беше нещо нечувано. Нещата бяха още по-впечатляващи когато Mitsubishi GTO се появи с предни и задни спойлери, които можеха да се движат в зависимост от скоростта. GTO имаше и пълна система за задвижване и завиване на четирите колела.

2. Mercedes-Benz S-class

Ако искате да знаете коя е първата кола оборудвана с дадена технология, то шансовeте са доста големи това да е някоя S класа на Mercedes-Benz. Всяка тяхна генерация включва напреднала за времето си технология, която по-късно става стандарт. През годините моделите са включвали различни иновации, включително система за автопилот, автоматично регулиращи се колани, ABS, тракшън контрол и инфраред система за видимост през нощта.

3. Aston Martin Lagonda

За производител познат предимно със супер елегантни дизайни, Lagоnda е странен модел. Стилът и може да е противоречив, но това което е по-интересно се крие отвътре. Това е първия автомобил оборудван с дигитално табло. За жалост, компютрите по това време често забиват, екрана е неразличим при директно слънце, а тъчксрийн бутоните изобщо не са толкова отзивчиви при допир.

Разходите за развитието на този нов интериор се оценяват на четири пъти повече от бюджета за останалото по колата. Все пак, когато е работело това е било супер впечатляващо за късните 70-те.

4. Porsche 959

Подобно на много други перформанс модели и 959 е роден от желанието на компанията производител да „рита задници“ и то по-специално в шампионата от Група В. Колата има шестцилиндров двигател с двойно турбо и мощност 444 к.с., както и напредничева система за задвижване на всички колела. Благодарение на това моделът е достигал до 100 км/ч за 3.7 секунди, което го е правило най-бързата кола в света. Шофьорът е могъл да следи и налягането в гумите благодарение на електронна система.

5. GM EV-1

Светът днес е пощурял по Model 3 на Tesla, но нека да си припомним за първата масова кола с електродвигател. GM пуска EV-1 през късните 90-те, но колата не може да се закупи, а само наеме директно от GM.

Програмата е преустановена през 2002 година, а GM си прибира обратно всички модели без възможност за закупуването им. Повечето ЕV1 са унищожени, а няколко са изпратени в музеи. Много природозащитници и EV фенове обвиняват GM в целенасочено саботиране на проекта и развитието на EV-1 в полза на петролната индустрия.

6. Audi Quattro

Легендарния успех на Audi в ралитата се дължи на Quattro. Преди появата му на сцената, съперниците залагат на задвижване на двете колела, но Audi променят сериозно нещата с тяхната система за задвижване на всички колела. Ралитата никога вече не са същите!

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.