F1

7 интересни неща за воланите във Formula 1

2016.02.25

Модерните волани във Формула 1 са невероятни технологични разработки, накичени с бутони, и доста далеч от класическите волани от миналото. Ето няколко интересни неща за тях:

Назад в миналото

При първите надпревари през 1950 година воланите са били без никакви бутони. Всъщност, те са били покрити с дърво и са приличали на нормалните волани в обикновените коли. Проектирани са били максимално широки, с цел пилотите да завиват по-лесно.

Кога се появяват бутоните

Всички отбори действат различно, но най-общо първите бутони и превключватели се появяват на воланите от Формула 1 през 70-те години. Първите са бутона за радио връзката с бокса и бутона за спиране на двигателя. Променят се и материалите от които са направени воланите – дървото е заменено от кожа, а след това с велур за подпомагане на сцеплението.

Вече не са кръгли

През 90-те години болидите стават по-трудни за каране следвайки бясното развитието на технологиите. Воланите променят формата си – стават по-квадратни, малки и по-лесни за завиване. Всички бутони и превключватели са по-близо до ръцете на пилота.

Толкова много бутони

В момента воланите богат да бъдат персонализирани. Това означава, че ако пилот иска специфичен бутон да е на специфично място – това може да се коригира. Воланите вече не са еднакви при различните тимове – например през миналата година Мерцедес имаха 12 бутона отпред, шест близо до палците и три превключвателя, както и лостчета за предавки и скорости отзад. Виждате че пилотите имат доста неща на които да обръщат внимание.

Нещата стават още по-сложни ако вземем в предвид, че превключвателите и бутоните до палците имат цял набор от комбинации чрез които се контролират различни функции. Всичко това може да се случва при скорости от 300+ км/ч... забележително.

Лесно се махат

От доста време воланите във Формула 1 се махат лесно, с цел да позволят на пилотите бързо излизане от кокпита при катастрофа, пожар или обръщане на болида. FIA има много строги изисквания за това – пилота трябва максимално бързо да може да излезе от колата – максимумът е 5 секунди. Бързото махане на волана е от съществено значение за това.

Трудни за производство

Вече знаете, че воланите във Формула 1 са пълни с безброй неща и модерни технологии. Затова не би трябвало да е изненада, че за производството на волан са нужни до 6 седмици, според Мерцедес. За всяко състезание са доставят три волана за двамата пилоти. Те постоянно се настройват и подобряват, така че воланът в началото на шампионата може да е коренно различен от този в края.

Страшно са скъпи

Не е изненада и, че модерните волани за F1 струват до 50,000 паунда. Сигурни сме, че Рубенс Барикело се е почувствал доста зле след катастрофата в Монако през 2010 година /на видеото по-горе/.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.