8-те най-добри концептуални модела, които трябваше да бъдат пуснати

2016.08.31

 

Автомобилните производители често са принудени да изоставят даден проект поради една или друга причина, но най-често заради нещо носещо по-голяма печалба. Доста често ние сме подгрявани с нов концептуален автомобил, а след това се разочароваме защото той бива прекратен и никога не вижда бял свят.

Ето някои от най-обещаващите концепти и прототипи, които със сигурност биха се вписали добре в света на автомобилите.

1. Lancia New Stratos (2010)

Lancia Stratos е култово име за всички обичащи автомобилите по света. С основи взаимствани от Ferrari Dino, включително и неговия 2.4-литров V6 двигател, този автомобил щеше да бъде нещо много специално. Не е изненада, чe Lancia обмисляше създаването на модерна версия на Stratos. Подобно на предшественика си, новия Stratos щеше да е базиран на Ferrari, и то не на друго, а на шумното и буйно F430 Scuderia. Това означава, че Stratos можеше да получи 532 конски сили и определено щеше да изглежда много добре на фона на съвременните суперавтомобили.

За жалост, нещата пропадат. Проектът на Lancia е прекратен, защото Ferrari отказва да го подкрепи и да предостави F430. Освен това всички потенциални доставчици са предупредени да не подкрепят проекта Stratos.

2. Ford GT90

В момента Ford GT е наличен в своята трета версия, но много хора не са наясно за прераждането на оригинала в средата на 90-те. Тази версия без съмнение беше най-щурата от всички, и дори 20 години по-късно ни кара да настръхваме.

Прототипа включваше 6-литров V12 двигател с четворно турбо и зашеметяващите 710 к.с. Предполага се, че моделът ускорява от 0 до 100 само за 3.1 секунди и развива максимална скорост от 407 км/ч.

Ford намекна за създаване на сериен автомобил GT90, който можеше да се ползва за Льо Ман подобно на GT40, но в крайна сметка компанията призна, че GT90 никога не е планиран да излезе извън фазата на концепта.

 

3 .VW Nardò

Когато си мислим за необичайни дизайнерски решения, Volkswagen е последната компания за която бихме се сетили. Въпреки това, тяхната серия от концептуални коли W12 се вписва именно в това определение.

Най-щурата от всички идеи е Nardo. Това е чудовище със задвижване на четирите колела и мощност 591 к.с. Може да ускорява до 100 за 3.5 секунди и да достига скорост от 356 км/ч. Nardo е създаден с цел VW да докаже, че може да построи суперавтомобил със задвижване на 4-те гуми. Компанията го прави, но този модел никога не влиза в масово производство, а бързо е скрит от очите на публиката. Двигателят по-късно е трансплантиран в някои от моделите Touareg и Phaeton, и е ползван като основа за двигателя Veyron.

4. Jaguar XK180

През 1999г Jaguar отпразнува 50-тата годишнина на серията XK, като за тази цел представи един интересен концептуален модел.

Той включваше турбодвигател с работен обем 4-литра и мощност 450 к.с. предавана към задните колела. При тази кола статистиката не е най-важното – тя изглежда просто невероятно и може да я гледаме с часове. Повечето прототипи отиват твърде далеч, но XK180 успява по прекрасен начин да съчетае точното количество реализъм с идеята на концептуален автомобил.
XK180 си остава като единично творение, въпреки множеството опити на богати клиенти да се сдобият с подобен екземпляр. Все пак съществуват компании предлагащи построяването на такъв автомобил от нулата с помощта на най-качествени материали.

5. Chrysler ME412

В средата на миналото десетилетие светът на суперавтомобилите се доминираше от редица Европейски модели, а Америка изоставаше в развитието. Производителите отвъд океана бяха длъжни да отговорят подобаващо и го направиха с този Chrysler развиващ 400 км/ч.

ME412 е модел който трябваше да се развие повече. Построен е във време когато Chrysler не беше в добро финансово положение. Автомобилът е проектиран да съперничи на SLR McLaren, но идеята идва от Mercedes-Benz, които по това време притежават Chrysler. Светът е против този модел, но това не му попречи да спечели сърцата на феновете със своя 6-литров V12 двигател.

ME412 беше предвиден за масово производство и това се хареса на колекционерите, които копнееха за още един звяр в гаража си. В крайна сметка обаче проектът се оказва твърде скъп и нерентабилен, затова Chrysler се отказва да го осъществи.

6. BMW M8

Имаме голяма слабост към 8-ма серия на BMW – един огромен звяр с 4-литров V8 или 5-литров V12 двигател и ръчни скорости би бил лидер в нашата класация. Носеха се слухове, че BMW са взели 850 и са го превърнали в М8, а скандалната 8-ма серия се превръща в 11 с двигатели от McLaren F1. BMW отрече съществуването на подобен модел и поясни, че са тествали модификация на М8, но този екземпляр е бил разрушен и от проекта не е останало нищо.

Все пак през 2010 светът видя ексклузивния М8 в пълния му блясък. Този модел потвърди всичко за което феновете спекулираха от години. Колата беше задвижена от подобен /но не взаимстван/ двигател като този в McLaren F1 и разполагаше с над 550 коня. Това правеше автомобила един от лидерите в света на спортните модели.

7. Lamborghini Miura (2006)

Модерните Lamborghi са станали жертва на собствената си визия. Предполага се, че те трябва да са странни и щури, но фактът е, че днес те се проектират с цел да се харесат на максимално много хора. Изглежда че дизайнерите на колите искат да привлекат повече лайкове в Instagram.

Ако превъртим лентата назад към 1966 ще установим, че Lambo дадоха началото на цяла една категория коли - суперколите. Техните модели бяха красиви като форма и функционалност, а и до ден днешен печелят награди. През 2006-та година, 40 години след дебюта на първата Miura, компанията създава нова, модерна версия придържаща се към оригиналния дизайн, но включваща и много съвременни технологии.
Miura е шансът на Lamborghini да представи нещо красиво и мощно, но концептът никога не влиза в широко производство и днес е просто експонат в музея на компанията.

8. Dodge Charger R/T (1999)

Всички познаваме името Dodge Charger. Днес то е доста живо и популярно, но през 90-те не беше съвсем така. Dodge бяха приключи работата по петата генерация Charger през 1987 година и тя се оказа пълен провал. Легендарното преди години име се превърна в компактен триврат хечбек, който никой не си представяше като мечтаната си кола.

Чак през 1999г Dodge загатна за предстоящо възраждане на модела в неговата предишна бляскавост. Проектиран е напълно съвременно, но с явна препратка към миналото и фамозната 2-ра генерация.
Колата не само изглежда добре, но и е доста мощна – има 4.7 литров V8 двигател работещ със сгъстен газ – нещо което много производители не успяха да постигнат във финален автомобил. Това постижение е още по-впечатляващо на фона на факта, че R/T може да ускори до 100 за 5.3 секунди. Дали автомобилния свят нямаше да е различен, ако този концепт се беше превърнал в сериен автомобил? 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.