F1

5 коли с двигатели произлезли от Formula 1

2017.01.13

 

На фона на очертаващата се суперкола от Mercedes задвижена с двигател от F1, нека да се върнем назад във времето за да видим кои други модели имат много общо с болидите от F1 и техните двигатели.

Двигателите във Formula 1 са невероятно постижение на инженерната мисъл, като те се нуждаят от специфични условия дори за да запалят. Изискванията при тях са големи - от издръжливост и охлаждане, до способност да развиват до 20 хиляди оборота в минута. Ето защо, дори мисълта за използване на някой от тези двигатели в обикновена кола е страховита. Това обаче е един труден, дълъг и скъп технологичен процес.

Двигателите трябва да претърпят редица промени за да могат да се впишат в изискванията на шосейните автомобили. Това означава, че идеята е трудна за осъществяване и много малко двигатели наистина биват ползвани за нормални модели. Предстоящият хибрид Mercedes-AMG V6 ще е една от тези суперколи с такъв двигател, а ето и някои от другите...

Yamaha OX99-11

Yamaha направиха множество двигатели за различни цели в автомобилната индустрия, които си проправиха път и към F1 през 1989.

Снабдявани с двигатели са отбори като Jordan, Tyrell и Brabham, а Японците решават да пуснат и кола-прототип използваща много от състезателните разработки. Тя е наречена със кодовото име OX99-11. Използва 3.5-литров V12 със 70-градусов ъгъл – двигател взет от Brabham BT59. Прототипът оригинално е проектиран като едноместен автомобил, а шефовете в Yamaha се спират на доста странна конфигурация на кокпита.

V12 двигателят е настроен за максимална мощност около 400 коня, и до 10,000 оборота. За жалост, финансови проблеми породени от кризата в страната слагат край на проекта през 1994 година. Произведени са едва 3 коли – синя, червена и жълта.

С ориентировъчна цена на всяка една от колите около 1,200,000 Eвро, изглежда че OX99-11 просто е грешната кола в грешното време.

BMW E60 M5

Представено през 2005 г, единственото М5 задвижено от V10 двигател се ражда вследствие на опита на немците в автомобилната надпревара в началото на 21 век. Трудно е да разберем точно колко процента от двигателя е от Formula 1, но няма как да не признаем, че колата звучи страхотно – точно като болид от F1.

В съчетание със седем-степенна трансмисия SMG (купувачите в Северна Америка получават версията със шест скорости), двигателят S85 има страхотно висок ограничител на обороти на 8250rpm, напомнящ на ера във F1, в която шумните V10 бяха запазена марка. Добавяме към това и двоен Vanos, за да получим семеен седан с мощност 500 к.с, способен да развие 322 км/ч (след премахване на ограничителя при 250 км/ч). Ускорението на колата от 0 до 100 е за 4.6 секунди. Двигателят вдъхновен от Formula 1 в Е60 – плюс Е63 М6 – печели редица награди, и запазен екземпляр може да се намери за под 20 хил. Евро. Със своя фин външен вид, Е60 М5 е един истински спящ звяр, който може да накара доста съвременни суперколи да се поизпотят.

Ferrari F50

Ferrari F50 често е разглеждано като проблемно дете, стоящо между престижното F40 и хиперавтомобила Enzo. F50 сякаш не получава нужните подобрения спрямо стария би-турбо V8 двигател, но когато излиза на пистата младата кола побеждава конкурентите си.

Това може би се дължи на 4.7-литровия V12 двигател без турбо, монтиран зад кабината. Този двигател е директно свързан с 3.5-литровия агрегат ползван за Ferrari 641 във Formula 1 през 1990. F50 разполага с 503 коня и достига до 8000 оборота в минута. Това му осигурява спринт до 100км/ч за 3.7 секунди и максимална скорост от 325 км/ч. Въпреки че V12 e с цели 177 коня по-малко от 641 и достига само 2 км/ч по-висока скорост от F40, страхотният двигател с 12 цилиндъра и шестте ръчни скорости правят F50 една от най-добрите „аналогови“ суперколи от Маранело.

Porsche Carrera GT

Конструирайки 3.5-литров V12 за отбора от Formula 1 Footwork през 1991 година, Porsche започват да работят по V10, който би трябвало да задвижва болидите през сезон 1992. Но отборът не е доволен от двигателя през 1991 и решава да прекрати контракта, оставяйки V10 като напълно излишен.

По късно, двигателят е уголемен до 5-литров, а в последствие и до 5.5 литра, когато възкръсва в прототип за Льо Ман. И тук обаче съдбата се намесва - проектът е прекратен, а Porsche се насочва към разработването на SUV Cayenne.

За радост, заради добрите резултати след успеха на Cayenne, компанията все пак решава да сложи 5.7-литровия V10 в модела Garrera GT. Колата се нарежда рамо до рамо със моделите McLaren-Mercedes SLR и Ferrari Enzo благодарение на суровия съединител и двигателя без ограничител на обороти, генериращ 604 к.с към задните колела.

Alfa Romeo 164 Procar

Тази кола всъщност е произведена като единична бройка за състезания, и изобщо не е шосейна, но нейните корени лежат в модела 164 седан от 80-те години. Построена е за да съперничи на M1 Procar на BMW, следвайки немците извън F1 сериите . Щурата 164 изобщо не успява да се впусне в реална надпревара. Това става заради липсата на други производители заинтересовани от участие във Formula S – сериите на Procar. Така Alfa Romeo се оказва съвсем сама, с един напълно излишен прототип.

Идеята на Formula S е била да съживи поддържащите серии, с двигатели подобни на тези във Formula 1. За жалост, единствено Alfa се ангажира сериозно, правейки този автомобил с V10 и 600 к.с двигател. Агрегатът първоначално е произведен за тима на Ligier F1 и е доста страховит: 750 кг, ускорение до 100 за малко над 2 сек, максимална скорост 350 км/ч. А ние мислихме, че Giulia Quadrifoglio е бърза...

 

Съвсем скоро, AMG сериозно ще разтърсят света на хиперавтомобилите, в очертаващата се нова ера на модели с двигатели производни от Formula 1. Дали тези нови суперколи могат да съперничат на останалите возила? А коя е вашата любима кола от този списък?

 

Източник: Cat Throttle

 

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.