4 страхотни коли, които щяха да бъдат перфектни с по-голям въртящ момент

2015.10.21

Повечето хора ги интересува единствено мощността изразена в конски сили, но това е само един елемент от цялостната картина.

Стремежът за търсене на повече конски сили е напълно естествен, но не трябва да пренебрегваме другите важни елементи от представянето на автомобила – въртящия момент и разликата между пикова и ползваема мощност. 500 коня при 9000 оборота няма да ви помогнат много, ако колата не се представя добре в ниските и средни обороти. Да, при състезателна кола са по-важни високите обороти, но за обикновените потребители и нормално темпо на каране тази мощност е напълно неизползваема и похабена.

По-добре е да имаме една кола с ниска пикова мощност и широк и полезен въртящ момент при ниски и средни обороти. Подобна машина със сигурност ще бъде и по-забавна за ежедневна употреба, а и често е ще е по-бърза от модели с висока пикова мощност. В същото време е доста вероятно и тази кола да издържи по-дълго, защото двигателят няма да е натоварен на 100% през цялото време.

Имайки в предвид всичко казано по-горе нека да погледнем към няколко страхотни перформанс автомобили, които щяха да бъдат още по-добри, ако притежаваха малко по-голям въртящ момент в ниските обороти.

1. Mercury Marauder

Сигурно очаквате да стартираме с някоя високооборотна Honda, но не, този път ще почнем с един мускулест американец от улиците на Детройт. Marauder е готин по всички параграфи – за 2-тонен седан той се справя учудващо добре. Той е отговорът на Ford на големия и лош Chevy Impala SS, но въпреки повече от 7 годишната си история и еволюция, и 42 конски сили повече , той не беше по-бърз от Impala.

Marauder разполага с двигател Mustang DOHC V8 с работен обем от 4.6 литра и мощност от 302 конски сили. Автомобилът има по-малък въртящ момент от Impala с нейния 5.7 литров V8 пушроуд двигател с мощност 260 коня. Освен това Marauder достига много по-високи работни нива – пиковата мощност идва около 1000 оборота по-нагоре от Impala. Не може да се сетим за по-ясен пример за коне срещу въртящ момент, и въпреки че харесваме Marauder, той страда от недостатъчно пъргавина в ниските обороти. Поради тази причина, Impala е не само по-добрата кола, а е и една истинска легенда.

2. Honda S2000

Така, Хонда идва на второ място. Тази позиция боли, защото ние сериозно харесваме Honda S2000. Нека да я сравним с SVT Cobra от 2003 година. Cobra е добра при всяка предавка и всяка скорост, докато на S2000 и трябват къси предавки за да изгради оборотите или пък бездънна банкова сметка за ремонти на трансмисия и скоростна кутия.

S2000 е брилянтна при 9000 оборота, но дори Honda признава, че S2000 се нуждае от по-голяма ниска пикова мощност. За тази цел компанията заменя 2-литровия двигател с 2.2 литров и понижава работните нива до 8000 оборота през 2004 година. Това помага, но сякаш можеше да я направят още една идея по-пъргава в ниската скала.

3. Mazda RX-8

Роторните двигатели не се славят с въртящ момент. Ако трябва да бъдем честни, за повечето даже този елемент не е важен. Вместо това те залагат на плавност и гладкост на работа, компактен дизайн, балансирано шаси с нисък център на тежест, и уникален звук от двигателя. Феновете на този тип двигатели са малко и странни, но дали те нямаше да са повече, ако моторите осигуряваха повече въртящ момент?

Точно за това Mazda RX7 се смята за легенда, докато RX-8 се счита за грешка от повечето хора, особено тези извън клуба на роторните мотори. Мазда се опита да бъде иновативна и различна, но тя трябваше да заложи на изпитаното турбо вместо на роторен двигател с атмосферно пълнене за своята топ спортна кола. Да, турбото може да скъси живота на изтънчения роторен двигател, но и без това RX-8 вече е черно петно в историята на Мазда, така че можеше хората да се позабавляват повече преди агрегата да експлоадира.

4. SVT Contour

Обикновено не говорим добри неща за голям въртящ момент и коли с предно предаване, защото те имат склонност да въртят гуми като луди – ето защо и списъкът не включва много добре познати предно задвижени коли. Но тук ще споменем SVT Contour (или Mondeo ST200 за тези от другата страна на океана). Той е необикновен малък спортен седан със изключително поведение на пътя и пистата, и уникален звук от двигателя – 2.5 литров DOHC V6 с мощност от 200 коня.

Замяната на двигателя с 3 литров осигурява същата мощност и 30 единици допълнителен въртящ момент. Не звучи твърде много, но това напълно променя характеристиките на колата. Ускорението и поведението при средни обороти са чувствително по-добри и направо се чудим защо Ford не поставиха този двигател още във фабриката. Каквато и да е причината, това показва, че пиковата мощност не е единствения фактор за добро представяне.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.