BMW

9 интересни неща за новото BMW 5-серия

2016.10.14

 

BMW разкриха детайли за новото G30 от 5-та серия. Ето по-интересните неща за новия модел:

Прилича доста на модел от 7-ма серия

Според вчерашния теч на информация, новото G30 изглежда като модел от 7-ма серия. И то доста. Последните модели на BMW са оеднаквени по начин подобен на Mercedes C, E и S, както и Jaguar XE и XF. Изглежда че немците ще направят нещо подобно със своите основни седани.

Все пак има и разлики. Например, 5-та серия има по-ниска линия, не толкова внушителни предни решетки, и различна форма на светлинните клъстъри отпред. Освен тези неща колите са доста подобни. 7-ма серия е прекрасен автомобил, така че приликите в този случай са хубаво нещо.

Новата архитектура сваля 100kg

5-та серия на BMW се базира на новата клъстърна архитектура (CLAR), а ползването на алуминий и магнезий олекотява конструкцията на автомобила с 100 кг в сравнение със предшестващия го модел.

Има дисплей с гласов и жестов контрол

Всеки нов модел от 5-та серия получава 8.7-инчов екран на таблото (или по желание 10.2 инчов) със система iDrive и странно полезен ротационен контролер. Съвсем очаквано се предлагат гласов и жестов котрол на системата.

С други думи, можете да махате с ръка и да контролирате съдържанието на екрана. Освен това таблото до волана е с около 70% по-голямо.

2.0 и 3.0-литрови агрегати за начало, 4.4-литров V8 по-късно

Изборът на бензинови мотори се свежда до 2-литров четирицилиндров с турбо и мощност 188 коня за 520i, напомпан до 248 коня при 530i.

На върха на гамата стои 3-литров агрегат задвижващ 540i с мощност 335 конски сили, но той по-късно ще бъде детрониран от 4.4 литров V8 при M550i xDrive осигуряващ цели 455 коня и 646Nm въртящ момент. Благодарение на него, автомобилът ще ускорява от 0 до 100 км/ч за четири секунди, което означава че на хартия ще е по-бърз от M5 Competition Pack. Ще има версия и с хибриден двигател V8.

Дизеловите предложения включват 2-литров четирицилиндров мотор за 520d (188 к.с.) и 3-литров шестцилиндров за 530d (261 к.с.). 520d ще има комбиниран разход от 4.1 л/100 км според доста оптимистичните тестове, докато 530d - 4.7 литра.

Дизелов мотор с четворно турбо

Към гамата по някое време ще се присъедини и 550d с 3-литров мотор с шест цилиндъра и четворно турбо. Двигателят направи своя дебют със 750d, осигурявайки 394 коня и 756Nm. Скоростите ще са 8 благодарение на ZF кутията.

Особено интересно за този двигател е ползването на четири малки турбо единици: една активирана при ниски обороти, две при средните и една при високите. Новата конфигурация доставя пикова мощност при само 1000 оборота в минута, а задействането на още 2 турбота става при достигане на 2000 оборота.

Ще има и М5 с над 600 коня и задвижване на всички колела

Очаквайте и еволюция на настоящия топ модел с 4.4-литров V8, който ще разполага с над 600 конски сили. И ако M550i прави спринта до 100 за 4 секунди, то очакваме М5 да бъде още по-бърз. Освен това, за първи път при този модел ще има възможност за задвижване на всички колела (AWD).

Едва ли ще се наложи да чакаме дълго преди да разберем още детайли за М5. И в момента в Интернет се въртят фотошопнати прес снимки, които може би ще са близо до новото М5.

Полу-автономно е

Подобно на Tesla Model S/X, Mercedes E-Class и Volvo S90, 5-та серия е полу-автономна.

Според BMW, автомобилът може да контролира волана и спирачките при движение по магистрала при скорост до 200 км/ч. Разполага със сензори, които регистрират дали човек държи или не волана, а системата поема напълно управлението при движение в трафик.

По-добро за каране от всякога

5-та серия винаги е била много добра за каране, но G30 ще е дори още по-добър автомобил от стария F10 при настъпване на педала. Ще има екстра по-избор наречена „Интегрално активно управление“ (за задните колела), както и набор от електронно регулируеми антирол барове. Добавете към това и по-ниското тегло и ще разберете защо новият модел ще е най-добрия седан излизал някога от 5-та серия.

В продажба от месец Февруари

След дебютиране на автоизложението в Детройт, G30 ще се появи на пазара през месец февруари следващата година. Цените за Европа започват от 40 хиляди Евро.

 

Източник: Car Throttle

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.