Влияе ли шибедаха върху здравината на конструкцията на автомобила?

2016.04.06

 

Много хора избягват купуването на коли с шибедах заради страх от намалена здравина на конструкцията на колата. Всъщност нека да разберем дали наистина тези хора имат някакви основания...

Шибедахът може напълно да промени вътрешността на колата, като той има редица предимства. Някои любители на автомобили обаче искат отстъпка от цената на колата заради наличието на подобна „екстра“. Тези хора вярват, че дупката на покрива влияе негативно върху цялостната здравина на автомобила.

Кой би желал да пожертва дни и седмици в изграждането на перфектната спортна кола и накрая трудът му да бъде компрометиран от един шибедах? Нали точно сигурността на шофьора е най-важното нещо? Трябва ли да се притесняваме от шибедаха?

Най-очевидния сценарий свързан с безопасността при шофиране на кола с шибедах е този при който колата се преобръща. Трябва да ви уверим, че няма за какво да се притеснявате. Компаниите са наблегнали доста на здравината на шаситата, така че автомобилите да могат да оцелеят при екстремни ситуации. Една от тестовите процедури е свързана именно с изпитване на здравината на покрива – даден модел покрива теста ако успее да издържи четири пъти собственото си тегло и получената деформация е по-малка от 5 инча.

Днешните автомобили са проектирани специално за да абсорбират огромни количества енергия в следствие на катастрофа. Енергията се разпределя от скелета към подсилените зони – по-специално колони А, В, С и D. Те са изработени от ултра-подсилена стомана и вършат страхотна работа за абсорбиране на енергията приложена към покрива.

Малките странични укрепващи греди също обхващат покрива на колата за допълнителна структурна здравина, но те обикновено се борят с много по-малки сили поради разсейването от основните стълбове. Точно между малките укрепващи греди е поместен шибедаха, просто заменяйки обикновено парче метал с подвижно прозрачно стъкло.

Имайки това в предвид, шибедахът няма никакъв ефект върху структурната цялост на колата, дори и при преобръщане. Колоните и укрепващите греди абсорбират почти цялата енергия приложена върху покрива при преобръщане. Това означава, че дори и при най-агресивни маневни при завои здравината на една кола по никакъв начин не е компрометирана от наличието на шибедах.

Някои хора ще кажат, че стъклото е по-крехко от метал като алуминий, което си е истина. Стъклото има по-ниска здравина / 65 Gpa/, докато металът може да издържи до 200 Gpa. Това означава, че секцията от стъкло абсорбира по-малко енергия в сравнение с едно парче метал.

Ако колата се преобърне и имате лош късмет да се приземите върху върха на скала, то тогава шибедахът може и да стане опасен. Трябва да се има в предвид и това, че щом карате с толкова висока скорост, че колата да е нестабилна и да се преобърне, дори и да няма шибедах вие пак не сте съвсем защитени.

В заключение ще кажем, че не бива да се притеснявате от покупка на кола с панорамен покрив или шибедах – особено ако тя е 911 или F-Type. Позволете на слънцето да озари вътрешността на купето и се радвайте на любимата кола.

  • Експресна доставка

    Експресна доставка

    Доставяме до всяка точка на България.

  • Нови части всеки ден

    Нови части всеки ден

    Ежедневно зареждаме нова стока.

  • Проверено качество

    Проверено качество

    Авточасти с гаранция.

  • Право на връщане

    Право на връщане

    14 дни на право на връщане на всяка поръчка.